Mobile Version
Desktop Version
DET ÄR fina förhållanden genom hela Vasaloppet från Sälen till Mora nu. Foto: VASALOPPET
DET ÄR fina förhållanden genom hela Vasaloppet från Sälen till Mora nu. Foto: VASALOPPET

Bra med snö i vasaloppsspåret

Med fem veckor kvar till Vasaloppets vintervecka 2018 kan Vasaloppet konstatera att det finns gott om snö i Vasaloppsarenan och att skidspår är gjorda hela vägen från Sälen till Mora.

 

Inför varje helg dras spåren för den som vill ut och träna. Samtidigt är effektivare snösäkring av Vasaloppsspåret ett av Vasaloppets prioriterade utvecklingsprojekt.
Det handlar om närproducerad snötillverkning för att minska snötransporterna och att skapa bättre och jämnare underlag där spåret ska gå fram för att minska mängden snö som behövs.

Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,4 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Vasaloppets arenachef Anders "Hobbe" Holmberg berättar: – Just nu har vi mellan 60 och 90 centimeter snö i hela arenan, varav 20–40 centimeter packad snö i skidspåren. Så mycket snö har det nog inte varit sedan 2012.
Det finns även kanonsnö utlagd.
– Ja, det är kanonsnö utlagt på de sista två milen och vi har stora depåer tillverkad snö att köra ut vid behov, bland annat kommer vi att komplettera i Hökbergsbacken där det brukar bli stort slitage. Just nu har vi paus i både snötillverkning och snöutkörning, då vi bedömer att vi har snö så att det räcker. Både Mora kommun och Vasaloppet har mycket snö på lager, avslutar Anders Holmberg.

Inför varje helg fram till Vasaloppets vintervecka uppdateras vasaloppet.se med aktuell spårstatus.
Bra länkar: Via Track 4 outdoors kan du följa Vasaloppets spårmaskiner i realtid, se vilka sträckor som är preparerade, när spåren drogs och aktuell kvalitet. För tätare uppdateringar och personliga kommentarer hänvisar vi till skidspår.se.

FAKTA/ SNÖSÄKRING I VASALOPPSARENAN
Ett av Vasaloppets prioriterade utvecklingsprojekt är snösäkring av Vasaloppsspåret för framtiden. På grund av snöbrist fick Vasaloppet år 2005 lägga ut snö på 86 av Vasaloppsspårets 90 kilometer. Hösten 2007 anlades sedan Vasaloppets snöfabrik i Oxberg, som en back-up vid händelse av dåliga vintrar. Snöfabriken i sig kostade tre miljoner kronor att uppföra.

I början av varje vintersäsong har där tillverkats totalt mellan 50 000 – 100 000 kubikmeter kanonsnö – med miljömärkt el – till en kostnad av cirka 300 000 kronor. Detta för att kunna användas vid eventuell snöbrist i Vasaloppsspåret.
År 2015–2017 har Vasaloppet använt denna snö för att snöbelägga de tre milen mellan Oxberg och Mora, eftersom att det inte kommit tillräckligt med natursnö för att man ska kunna vara säker på att genomföra Vasaloppets vintervecka. Kanonsnön har också använts för att komplettera med snö uppåt mot Vasslan och Evertsberg. Snöfabriken är därmed inte längre en reservanläggning utan en ordinarie del av Vasaloppets driftorganisation för att snösäkra vinterveckan.

Snöbehovet vid stor snöbrist, hela sträckningen från start till mål, har beräknats till 140 000 – 150 000 kubikmeter snö till en kostnad av cirka en miljon kronor per mil skidspår (varav transportkostnaderna skulle utgöra 90 procent).

I det snösäkringsprojekt Vasaloppet jobbar med 2017–2019 har en förstudie gjorts för att utreda snöbehoven samt hur snö kan tillverkas lokalt på flera platser längs spåret. Närproducerad snö minskar transporterna och därmed även kostnaderna och koldioxidutsläppen.

På startplatsen i Sälen har Vasaloppet redan en snökanonanläggning, liksom i Mora tack vare Mora kommuns anläggning vid Mora skidstadion. Vasaloppet har dessutom genom ett så kallat anmälningsärende fått tillåtelse av Länsstyrelsen att använda en begränsad mängd vatten så att det framöver finns möjlighet att tillverka snö i Smågan, Tennäng och vid Evertsbergssjöarna med mobila snökanoner. Ett tänkbart framtida samarbete kan även vara med slalombacken i Gopshus.

Vasaloppet arbetar också med sparad snö från föregående år vid snöfabriken i Oxberg. Uppe på myrarna har dessutom långa nät spänts ut så att vinden ska föra med sig natursnö som kan fångas upp och användas. Ett fungerande och billigt sätt att snösäkra.

En mycket effektiv och enkel åtgärd som Vasaloppet kontinuerligt arbetar med i Vasaloppsarenan är att förbättra underlaget där spåret går och göra det jämnare så att det går åt mindre snö för att tillverka skidspåren.

 

Del |
20180322, LINDBLAD Anton 001 (kopia)

Vem vinner SM-stafetterna i Skellefteå?

På fredag är det dags för dom prestigefyllda SM-stafetterna i Skellefteå. Men vem vinner?
Kan Piteå Elit försvara hegemonin på damsidan? Och skall Hudiksvall ta tillbaka tätpositionen på herrsidan?
Det är trots ganska få lag mera öppet än på länge.

 

Les mer
22.03.2018, Tyumen, Russia (RUS):Fredrik Lindstroem (SWE), Simon Desthieux (FRA), Martin Fourcade (FRA) - IBU world cup biathlon, sprint men, Tyumen (RUS). www.nordicfocus.com. © Tumashov/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Äntligen pallen för Fredrik Lindström

Fredrik Lindström gjorde ett jättelopp vid världscupfinalen i ryska Tyumen och nådde pallen för första gången den här säsongen. Dom 7 första åkarna i resultatlistan sköt alla fullt, men Fredrik hade bättre fart på skidorna än på länge och grejade en tredje palts.
Martin Fourcade var dock suverän och avgjorde världscupen då norrmannen Johannes Thingnes Bø först slutade på en 14:e plats.

 

Les mer
20180322, CALLE vinner SM-finalen (kopia)

Calle kontrollerade SM-finalen

Skid-SM sprint herrar:

Calle Halfvarsson fick stryk av Viktor Thorn i prologen, men sedan var landslagsprofilen den dominerande åkaren under sprint-SM i klassisk stil på Vitberget i Skellefteå.
I finalen hade han full kontroll in på upploppet och ett par av Calles ryck på vägen fram till finalen var av det svettigare slaget. Hans tredje SM-guld.

 

Les mer
20180322, STINA vinner SM-finalen (kopia)

Efter OS-guld kommer äntligen SM-guld

Skid-SM sprint damer:

Stina Nilsson blev svenska sprintmästare i Skellefteå. Inte så överraskande för dom flesta. Hon vann ju OS-guldet i Pyeongchang.
Men det överraskande är att det här var Stinas första SM-guld.
- Det känns skönt att äntligen få det, medger Mora-åkaren.

 

Les mer
20180322, HAGSTRÖM Johanna 001 (kopia)

Imponerande prolog av Johanna

Klassisk SM-sprint i Skellefteå:

Junioren Johanna Hagström var den stora överraskningen i prologen vid skid-SM i Skellefteå. I den klassiska sprintprologen var Johanna bara 4 hundradelar efter klubbkompisen Hanna Falk i Ulricehamnsdräkten och det räckte till en tredjeplats.
Ingen kunde dock göra något åt OS-mästarinnan Stina Nilsson.

Les mer
20170205, KALLA, Charlotte 073 (kopia)

Ny taktik - men Kallas 26:e SM-guld

SM 15 km masstart damer:

Normalt sticker Charlotte Kalla direkt och avgör SM-loppen tidigt. Nu väntade hon till det tredje och sista varvet i damernas 15-kilometerslopp i Skellefteå innan hon satte in sin stöt.
Men därifrån och in var det aldrig något snack om saken. Skiddrottningen från Piteå Elit tog sitt 26:e (!) individuella SM-guld.

 

Les mer
Målgång (kopia)

Marcus Hellner tog 9:e raka på tremilen

SM-veckan inleddes med herrarnas masstart:

Jens Burman och Petter Engdahl var ungtupparna som utmanade Daniel Richardsson och Marcus Hellner på tremilen med masstart under SM-veckan i Skellefteå.
Men till slut gick det som vanligt: Marcus Hellner tog sin 9:e (!) raka SM-titel på tremilen och putsade på sitt eget eget SM-rekord.

 

Les mer
20170205, SVANEBO-ANDERSSON-SVENSSON-BRÄNNMARK 001 (kopia)

Så ser du SM-veckan i SVT

Redan i morgon onsdag drar SM-veckan i Skellefteå igång. Längdskidåkningen är som vanligt en av höjdpunkterna och det är ett tufft tävlingsprogram. SVT sänder nästan allt och här har du alla tiderna om hur du kan följa skidfesten i norra Västerbotten.

 

Les mer
Event, participants, portrait.

Starkt startfält i Nordenskiöldsloppet

På lördag avgörs det 22 mil långa Red Bull Nordenskiöldsloppet för tredje gången i modern tid. Loppet växer och fortsätter att locka världseliten. Klar för start är bland andra årets Vasaloppsvinnare Andreas Nygaard.

 

Les mer
20180319, KLÆBO med VC-trofé 004 (kopia)

Är Klæbo för stor för norska förbundet?

Johannes Høsflot Klæbo är säsongens stora namn inom längdåkningen. Nu spekulerar man i Norge om 21-åringen kommer att bli för stor för norska skidförbundet - precis som Petter Northug jr blev då han lämnade landslaget i 2013 och gick sin egen väg.
Klæbos pappa Haakon har managerrollen och medger att telefonen ringer i princip hela tiden.

 

Les mer
SAMUELSSON, Sebastian 032 (kopia)

Sveriges skidskyttarna nära pallen

Det svenska herrlaget som vann OS-stafetten i Pyeongchang var åter igen nära en pallplats i världscupstafetten i Holmenkollen i Oslo under söndagen.
Men Fredrik Lindström på slutsträckan fick släppa Österrike förbi och Sverige slutade på 4:e plats i mål. Norge var helt överlägsna segrare.

 

Les mer
DET BLIR nog trångt i starten av Vasaloppet också 2016. Loppet är redan fullbokat. Foto: VASALOPPET

Vasaloppet fulltecknat på timmar

På söndagsmorgonen öppnades anmälan till Vasaloppet 2019. Vasaloppet är nu fulltecknat och efter några timmar hade över 30 000 deltagare anmält sig till loppen i Vasaloppets vintervecka 2019. För den som vill åka skidor i Vasaloppsarenan redan nu är det fortfarande mycket gott om snö och Vasaloppet kommer att preparera spåren inför varje helg så länge snötillgången är tillräcklig.

 

Les mer
20180318, BOLSHUNOV Alexander 001 (kopia)

Bolshunov - den nya storstjärnan

Johannes Hösflot Kläbo vann världscup totalt och blev bästa U23-åkare.
Men i finalen på Lugnet så var det den jämngamla Alexander Bolshunov från Ryssland som utklassade hela världseliten och dom båda 21-åringarna kommer att dominera i många år framåt.
Var så säker.

 

Les mer
20180318, WENG Heidi 001 (kopia)

Heidi Weng höll undan i världscupen

Heidi Weng har tappat formen helt på slutet av säsongen, men hon kunde ro hem den totala världscupen för andra året i rad.
Det var dock bara 40 poäng ner till Jessica Diggins, som klättrade från tredje till andra plats i finalen i Falun. Ingvild Flugstad Østberg hade chansen men orkade inte i slutet av jaktstartsloppet.

 

Les mer
20180317, BJØRGEN Marit 001 (kopia)

Bjørgen höll undan - Kalla 7:a

Marit Bjørgen höll undan i minitouren i Falun även om amerikanskan Jessica Diggins åt upp över halva försprånget till den 37-åriga norskan. Diggins var snabbast på sträckan, medan Charlotte Kalla slutade 7:a som bästa svenska.

 

Les mer
Anna o Emil slutar (kopia)

Emil och Anna avslutar sina karriärer

Anna Haag och Emil Jönsson gör imorgon sin sista tävling i landslaget vid världscupfinalen i Falun.
- Det känns konstigt, medger Anna och säger att dom nog kommer att dyka upp i tighta trikoter också senare.
Men på toppnivån är det över.

 

Les mer
20180317, 3 bästa herrar 002 (kopia)

Calle så nära den stora fullträffen

Calle Halfvarsson höll på att ge sig själv den bästa födelsedagspresenten han kunde: En seger i världscupen på hemmaplan i Falun.
Han var i ledningen till 80 meter före mål då den unge ryssen Alexander Bolshunov kom upp på sidan och gled förbi. Men en 2:a plats var ett stort steg framåt.

 

Les mer
20180317, Birken 3 bästa (kopia)

Trippel Team Santander i Birkebeinerrennet

Britta med ny poängförlust i Norge:

I ett iskallt Birkebeinerrenn mellan Rena och Lillehammer i Norge vann Team Santander tredubbelt i herrklassen och vasaloppssegraren Andreas Nygaard spurtade ifrån teamkollegan Tord Asle Gjerdalen.
Bland damerna gick Britta Johansson Norgren på en ny, oväntad smäll och Katerina Smutna tog in många poäng i Visma Ski Classics.

 

Les mer
20180317, KRISTA o MARIT mål (kopia)

Ebba Andersson imponerande fyra

Pärmäkoski spurtade ner Bjørgen på Lugnet:

Marit Bjørgen förlorade spurten mot Krista Pärmäkoski i damernas 10 km klassisk masstart på Lugnet. Men hon leder med 36 sekunder inför söndagens jaktstart och var nöjd trots förlusten.
Världscupen lever inför avslutningen och Ebba Andersson imponerade med en 4:e plats.
Det var vad storpublik4n i Falun fick se under lördagsförmiddagen.

 

Les mer
20180316, KLÆBO vinner (kopia)

Klæbo omöjligt - svenskarna föll i finalen

Johannes Høsflot Klæbo var omöjlig i herrfinalen i VC-finalen på Lugnet och var överlägsen till slut.
Sverige gjorde en mycket bra tävling helt fram till finalen, men där orkade inte Oskar Svensson och Teodor Peterson att leverera lopp till pallplaceringar.

 

Les mer