Mobile Version
Desktop Version

Befogad skating-debatt i långloppen!

Sitter mitt i Marcialonga-land och följer den pågående debatten om skating i långloppen efter helgens lopp här i Val di Fiemme.
Swix Ski Classics race director Thomas Granlund är här och han är också orolig för utvecklingen.
Visst är det en befogad debatt som har blussat upp!

 

Kjell-Erik2 (kopia)
MÅNGA HAR reagerat på skating bland dom bästa åkarna i Marcialonga - ingen diskades. Här segraren Simen Østensen. Foto: NEWSPOWER.IT
MÅNGA HAR reagerat på skating bland dom bästa åkarna i Marcialonga - ingen diskades. Här segraren Simen Østensen. Foto: NEWSPOWER.IT

Jag satt själv hemma framför TV:n och såg Simen Østensen, John Kristian Dahl och dom andra göra “riktningsändringar” i kurvorna som nog var en bra bit utanför vad man tänkte då regelboken skrevs.
Ingen diskades, men nu höjer andra rösten för att det var fel.
Jag fick en e-mail från Oskar Svärd, som är upprörd och vill sätta lyset på problemet.
Och jag måste medge att jag reagerade själv också då jag såg Marcialonga, speciellt i sista backen upp mot mål. Värst var dock avslutningen på korta banan då gamla storstjärnan Cristian Zorzi skatade iväg i frisk stil i flera hundra meter!
Frågan är vad man skall göra. Om man diskar några elitåkare, blir det då bättre längre ner i kön?
Ett annat problem är att dom bästa åkarna är så bra på att staka att dom inte blir frånåkta i uppförbackarna. Jørgen Aukland stakade till exempel genom både Skandinaviska Cupen i Sjusjøen och Birkebeinerrennet till framskjutna placeringar förra året. Det skulle nästan vara omöjligt!
Kanske är fysiska hinder den enda möjligheten. Att separera spåren så att man inte kan byta hela tiden och att hålla kurvorna så att du rent fysisk inte kan skata runt. Men det kräver ett enormt arbete från arrangörens sida.
Jag är rädd att om inget görs kommer utvecklingen bara att fortsätta.
En möjlighet är att göra alla loppen i fri teknik, så som man gjort i skidskytte och nordisk kombination. Men då kommer man att förlora massorna. Det är just Marcialonga ett exempel på. Dom körde några år i fristil, men först när man gick tillbaka till klassisk blev loppet åter fullbokat.

 

Härliga Jonna!
Här i Val di Fiemme har rusen efter Jonna Sundlings sensationella finallopp inte gått över än. Vilket lopp hon gjorde, vilken enorm körning och hur överlägsen hon var!
Den tjejen blir snart att se på världscupen och där kommer hon att överraska både den ena och andra. Men det är fortfarande ett steg helt upp i senioreliten, det måste man inte glömma en sådan dag.
En lika stor talang är Oskar Svensson. Han är en cool kille som inte låter sig stressa så lätt. Nu blev han lite för cool i finalen. Jag anser att Oskar gjorde en liten taktisk miss i sista backen. Hade han haft täten över toppen där så hade han också blivit världsmästare…
Det är både härligt och grymt när man ser dom här unga åkarna ge allt. Jag glädjs med framgångarna, men jag mår illa när jag ser en stortalang som Maja Dahlqvist mislyckas i vinterns viktigaste tävling.
Jag vet hur illa det känns. Jag har varit där själv och jag har en dotter som är där just nu. Men det är då man visar sin storhet och sin talang - om man skakar av sig besvikelsen och kommer tillbaka.
För i idrotten glömmer man det mesta lika snabbt som man har upplevt det.
Fast Jonnas lopp kommer jag givetvis inte att glömma på ett tag!!!

Del |