Mobile Version
Desktop Version

Bättre en vass Kalla än en kass valla…

Damernas millopp bjöd på en av tidernas största svenska triumfer, ett av skidhistoriens märkligaste lopp samt Norges största vallningsfiasko.

Charlotte är just nu världens bästa kvinnliga skejtlöpare. Segrarna i Östersund och Falun visar det. Hon hade vunnit även om Norge träffat rätt med valla – eller om det nu var strukturen som felade.

TEN vinjett_redigerad-1

Hon startade bara sju minuter före Therese Johaug, så det tilltagande snöfallet spelade ingen avgörande roll. Däremot kan man väl konstatera att loppets trea, amerikanskan Carlin Gregg hade en fördel med sitt nummer tre. Hon gick i mål strax innan fyra av norskorna hade startat.  Hennes bästa distanslopp i år var före bronset en 54:e plats i Davos…

I det avseendet påminde loppet om 15 km-loppet vid VM i Sapporo 2007. Då vann Lars Berger före en okänd vitryss. Den norska katastrofen var långtifrån den i Falun. ”Verdens beste kvinnelandslag”, som vi lärt känna i den utomordentliga norska dokumentären parkerade sig på platserna 22-27-29-31-33. Det skilde en halv miunut mellan dem, men det var två minuter fram till Kalla. 33:a var Astrid Jacobsen, som startade tre minuter före Kalla, så inte var det startnumren som avgjorde. Däremot vallning eller struktur.

Det norska vallateamet lär få dålig nattsömn iför onsdagens herrlopp. Men de får inte testa i spåren. Två gånger har de röda ”nattliga ryttarnna” fått varning för att de varit ute i spåren på otillåten tid.

I Sochi behövdes längre tid för att hitta rätt med skidorna, men de klarar kanske biffen före i dag, eller före damernas stafett på torsdag.

Litet fundersamma blir de nog ändå trots allt inför stafetten, med en stigande svensk och en vacklande norsk form. Sverige har till och med så bra resultat att tre av de  guldmedaljörerna befinner sig i riskzonen för sin plats. Anna Haag vet nog redan att hon inte får åka, Emma Wikén kände det kanske på sig i går. I normal form hade Emma slagits om medalj när nu loppet blev som det blev. Hon blev bara 16:e över halvminuten efter Maria Rydqvist, som kom in i VM-truppen på ett bananskal men nu varit sexa och fyra. Bara en seg serbiska låg i vägen för Maria att ta medalj.

Sofia Bleckur har motiverat sig tidigare, liksom Stina Nilsson. Charlotte Kalla är ju självskriven. Nummer fem, utan purfärska meriter är Ida Ingemarsdotter, som i stafett efter stafett skött starsträckan på ett föredömligt sätt. Vem av dem skall bort?  Ja, svaret får vi först när Rikard Grip och Mattias Persson lämnar in laguppställningen före klockan 17 onsdag.

Vi gör bokslut för en riktig svenskdag med frosatt medalj varje dag. Klarar dagens svenskar det?

Dessutom undrar man om Charlotte Kalla kopierar Johan Olsson. Han fick först ett bragdguld för stafett, sedan ett individuellt. Jag tror hon gör det och har dessutom chans att bli VM-drottning.

Till sist några rader som en norsk skald – Ibsens ättling presterat:

Bättre en vass Kalla än en kass valla!

Del |