Mobile Version
Desktop Version
Albin Gezelius och Alice LarssonFoto Nisse Schmidt
KRANSKULLA och KRANSMAS 2023. Alcie Larsson i Transtrandsdräkt och Albin Gezelius i Moradräkt. Foto: NISSE SCHMIDT/Vasaloppet

Vasaloppet 2023:

Alice och Albin blir kulla och mas

I dag är det 101 dagar kvar till Vasaloppet den 5 mars 2023. För den som vill anmäla sig och åka Vasaloppet finns det fortfarande ett antal platser kvar.

Två som inte behöver anmäla sig är Alice Larsson från Sälens IF, som tävlingsledarna för Vasaloppet nu har utsett till den 99:e kranskullan i ordningen, samt Albin Gezelius från IFK Mora, som tävlingsledarna för Tjejvasan har utsett till den 35:e kransmasen.

Det är de som har det som brukar kallas de två mest ärofyllda uppdragen bland alla tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang. Dessa funktionärer servar alla de som ska delta i Vasaloppets vintervecka respektive sommarvecka 2023 – just nu är drygt 40 000 deltagare redan anmälda.

Alice Larsson har utsetts till Vasaloppets kranskulla 2023 med följande motivering:


”Årets kranskulla är uppväxt mitt i Vasaloppsmiljön i Sälen och har sedan barnsben varit engagerad i Vasaloppsveckorna tillsammans med sin familj. Hon har efter sin elitsatsning inom alpin utförsåkning antagit rollen som ledare inom Sälens IF där hon ses som handlingskraftig och med starkt rättvisepatos. Hon är tydlig i sina åsikter och har en förmåga att få med sig gruppen på ett fantastiskt sätt. Alice Larsson är tävlingsledarnas val av kranskulla för Vasaloppet 2023 och hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppsorganisationen det kommande året.”
 

Bo Johansson och Annlouise Almqvist, tävlingsledare för Vasaloppet

 

Fakta Vasaloppets kranskulla 2023
Namn: 
Alice Larsson
Ålder: 22 år (född 29 april 2000)
Bor: Sälen
Familj: Mamma Camilla, pappa Jerker, bror Albin
Gör: Arbetar heltid på Leonarden i Sälen
Idrott: Alpin skidåkning
Främsta meriter: USM-guld i super-G 2015, topp tio i alla grenar i YJSM 2018 varav brons i super-G
Mål med idrotten: Inte längre aktiv, men målet var alltid att bli så bra jag kunde. Nu använder jag mina kunskaper från det alpina när jag testar andra sporter.
Intressen: Vara ute på fjället, åker längdskidor eller går med min hund, umgås med vänner, tränar crossfit ibland
Beskriv dig själv med tre ord: Social, ambitiös, bestämd

Från att ha satsat på alpint hela livet gjorde osäkerheten under pandemin att Alice Larsson valde att avsluta den alpina karriären och började arbeta istället. Nu har hon ett roligt serviceyrke på hemmaplan i sitt kära Sälen. Alice pappa har varit väldigt aktiv i Sälens IF och var tränare i alpingruppen, och familjen har i alla år hjälpt till som funktionärer på Vasaloppsstarten i Sälen både under vinterveckan och under sommarveckan.

Vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kranskulla?
– Jag förstod nog först inte att det var sant. Tävlingsledaren Bo Johansson ringde men jag hade inte en tanke på att han skulle fråga det. Den tanken fanns aldrig. Jag tänkte först att han skulle fråga om jag kunde hjälpa till med någonting. Men jag känner mig väldigt hedrad.

Hur såg din idrottskarriär ut?
– Jag började åka alpint när jag var sju år, tränade och gjorde några klubbtävlingar. Jag var väldigt duktig när jag var liten, lite tuff och så där. Jag hade en känsla för alpint och det var roligt med framgång så jag fortsatte. Sedan började jag på alpint skidgymnasium i Torsby när jag var 16 år. Det är mina absolut bästa år hittills; jag lärde mig så mycket om mig själv och ta ansvar. Då växer man som person. Det var tufft i början när man skulle åka tävlingar mot dem som var äldre, men det gick ändå rätt bra. Jag klarade mig från skador men det var tuffare mentalt i tävlingarna. 2020 tog jag studenten under coronan och det var jättetråkigt; vi fick inte träna eller tävla eller vara i skolan. Även om det är en individuell sport så är man ju en grupp som tränar tillsammans och sporrar varandra. Jag tänkte fortsätta, men med coronan visste man inte ens om det skulle bli något. Så då bestämde jag mig för att sluta. Det var ett jättejobbigt beslut att ta när det har varit ens livsstil hela livet. Så jag skaffade mig ett jobb här hemma. Jag var också tränare i Sälens IF en säsong.

Vilka mål har du framöver?
– Jag ville landa lite hemma först. Jag skulle ju fortsätta med skidåkningen var tanken, så det var ju målet. Men när det inte blev så, så skulle man tänka om… Jag är väldigt hemmakär och det kan vara väldigt positivt, men kan vara svårt att kombinera med annat längre bort som att plugga. Men man vill ändå göra någonting som man mår bra av och tycker är kul.

Vad är Vasaloppet för dig?
– Det är som en högtid kan man säga. Man har sina tider på Vasaloppsmorgonen, först ställer man klockan på 03.00 och sedan åker man till starten och hjälper till. Sedan åker man hem och ser målgången på TV.

Så det blir premiär för dig att se målgången live, och då som kranskulla?
– Ja, nu har jag inget val. Det blir verkligen en premiär!

Har du åkt något lopp själv? Vilket skulle du vilja åka?
– Nej, men jag vill verkligen åka Vasaloppet. Dagen innan jag fick samtalaet om att vara kranskulla, var det faktiskt en annan person som frågade ”Ska inte du åka Vasaloppet, Alice?” Jo, det ska jag sa jag, men jag väntar med att anmäla mig för att se i vilken form jag är …

Vilka förväntningar har du på året som kranskulla?
– Jag kan ju fortfarande inte riktigt förstå det … Men det känns otroligt kul, men också spännande; för man vet inte riktigt vad som komma skall och hur det kommer att bli. Men det blir säkert supersuperkul och jag är taggad.

Vem vill du helst ge kransen i Vasaloppet den 5 mars?
– Jag hoppas på svensk seger, gärna någon dalaåkare.


 

Albin Gezelius har utsetts till Vasaloppets kransmas 2023 med följande motivering:
”Årets kransmas är en multitalang inom en rad olika idrotter där han representerar inte bara en utan fler av IFK Moras alliansföreningar. 

Oavsett om det är på skidor eller med löparskor på fötterna, på bana med eller utan hinder, i terräng eller i skogen med en karta i handen har han skördat stora framgångar både på svensk och internationell nivå. 

Hans starka tävlingshuvud tillsammans med en stor ödmjukhet och omtänksamhet gör årets kransmas till en god lagkamrat och en fin förebild för framtidens aktiva i IFK Moras färger. 

Årets kransmas är född och uppvuxen i Mora och tillhör en familj som alla har ett stort engagemang och hjärta för idrotten där de tillsammans har arbetat åtskilliga timmar som funktionärer i Vasaloppet, både sommar som vinter.

Som tävlingsledare för Tjejvasan ser vi att Albin Gezelius kommer att vara en utmärkt ambassadör för Vasaloppets vinter- och sommarvecka 2023.”

 

Helene Söderlund och Cathrine Mörk, tävlingsledare för Tjejvasan

Fakta Vasaloppets kransmas 2023
Namn: 
Albin Gezelius
Ålder: 19 år (född 19 juni 2003)
Bor: Mora
Familj: Mamma Katarina, pappa Peter, syster Elin
Gör: Går sista året på skidgymnasiet i Mora, har läst Natur
Idrotter: I dag håller han på med skidorientering, orientering, längdskidor och friidrott (banlöpning, terränglöpning, traillöpning), men har som yngre testat på de flesta idrotter…
Främsta meriter: Friidrott: JSM-guld på 2000 meter hinder, seger i Lidingöloppet P19. Orientering: JSM-guld i sprint H18. Skidorientering: 3 individuella JVM-silver och ett senior-SM-silver.
Mål med idrotten: Bli så bra som möjligt, förhoppningsvis bäst i världen
Intressen: Discgolf, fiske
Beskriv dig själv med tre ord: Målinriktad, nyfiken, påhittig

Albin Gezelius är en multitalang som tävlar för flera klubbar inom IFK Mora idrottsallians. Albins pappa Peter Fredricson var tidigare tävlingsledare i Ultravasan, och Albins kusin Wilma Björkman var kranskulla förra året och hans moster Helena Gezelius kranskulla 1993. Så här finns det en förnämlig idrottsförankring i bygden. Han har dessutom redan varit med och vunnit ett seniorlopp i Vasaloppsarenan: Löparstafetten Vasastafetten 2018 som 15-åring!

Vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kransmas?
– Det var jättekul. Något som jag har sett fram emot. Jag trodde väl inte att jag skulle bli kransmas redan i år, men eftersom jag varit med så länge i många klubbar så har jag hoppats på att få frågan någon gång. Jag har ett ganska tufft schema, men jag såg att det ändå passade rätt så bra i år så då kände jag att jag ville göra det när jag kan ge det mycket tid.

Hur har din idrottskarriär sett ut?
– Jag höll mest på med skidåkning och olika friidrottsgrenar när jag var ung. Ända sedan jag var sju år har vi i släkten åkt ned till Lidingöloppet varje år. Löpning höll jag mest på med som träning för skidåkningen. Sedan började jag med mer orientering när jag var runt 13 år, och då blev jag bättre på att springa och sprang även mitt första banlopp när jag var 15, då blev jag trea på 2000 meter på USM. 

Karriären har fortsatt uppåt för Albin, som verkligen är en mångsysslare. Det visar inte minst hans resultat under det gångna året: Under 2022 har han tagit två JSM-guld och tre JVM-silver i skidorientering. Under SM-veckan i Piteå tog han sin första senior-SM-medalj i skidorienteringens jaktstart, ett individuellt silver. På JSM i längdåkning tog han dessutom ett lagguld med IFK Mora. Sommaren bjöd på fortsatta tävlingar i andra sporter: På Världsungdomsspelen i Göteborg i juni vann han 3000 meter hinder för seniorer. I juni tog han också brons på ultralång-JSM i orientering. Därefter blev det JSM-guld på 2000 meter hinder. I augusti sprang han juniorklassen i det stora trailloppet UTMB i Frankrike och blev åtta. Hösten innebar sedan terränglöpning och där blev det ett JSM-brons.

Vad har din klubb IFK Mora betytt och betyder för dig?
– Det har varit allt, för det har varit min klubb från början. Både inom orientering, skidåkning och friidrott har vi haft väldigt bra träningsgrupper som gjort att man fått upp intresset. Man har sparrat varandra och det har betytt mycket.

Vad är det mer som gjort att du nått de framgångar som du gjort? Vad har du för drivkraft?
– Att jag har hållit på med många idrotter har gjort att jag alltid varit motiverad. När jag är less på till exempel skidåkning kan jag köra skidorienteringstävlingar istället, och att kunna byta har gjort att jag alltid kunnat hålla uppe motivationen att träna hårt. De idrotter jag håller på med ligger inte så långt ifrån varandra, så är jag jättemotiverad att träna mycket löpning så gynnar det så klart också mina andra idrotter.

Steget från junior till senior, hur känns det?
– Det är lite olika åldersgränser i olika sporter, så det kommer att ske lite gradvis. Men oavsett så är det självklart att det säkert blir tufft men jag tror ändå det kommer att gå ganska bra. Även om det kan bli tufft tävlingsmässigt så kan jag ju ändå i friidrott ”persa” och se att jag tar steg framåt. Jag får väl fokusera på det och låta det ta något år.

Vad är Vasaloppet för dig?
– Självklart har jag ju tävlat många år i Ungdomsvasan, men framför allt har man ju haft det här att ”nu ska vi gå in och göra ett bra arbete som funktionärer”. För håller vi igång Vasaloppet vet vi att det ger oss mycket i klubben, att vi kan åka på läger och så.

Albin Gezelius har åkt Ungdomsvasan, Kortvasan (numera Vasaloppet 30) och Stafettvasan, och 2018 fick han som blott 15-åring springa en sträcka tillsammans med flera elitorienterare i den 90 km långa Vasastafetten. Det blev seger för det tiomannalaget. Skulle du kunna tänka dig att åka Vasaloppet också?
– Jag minns att jag åkte Kortvasan ett år när jag var väldigt liten och jag sa till pappa att ”jag ska aldrig åka Vasaloppet när jag blir stor”, för det var så jobbigt då. Jo, men självklart ska jag åka Vasaloppet någon gång, men kanske inte som elitåkare för det är ju lite annorlunda skidåkning än den jag åker i dag. Men annars så skulle jag förstås gärna springa något av trailloppen under sommarveckan. Och säkert Ultravasan när jag blir äldre.

Vilka förväntningar har du på året som kransmas?
– Bara att det ska bli väldigt kul. Man har alltid sett vad mycket roligt de som varit kransmasar har fått göra. Och att få komma lite närmare in i Vasaloppets arbete och få lära sig mera. Det ska bli jättekul och intressant.

Vem hoppas du få ge kransen till i Tjejvasan lördag 25 februari och Vasaloppet söndag 5 mars?
– Förhoppningsvis en Moraåkare, det hade varit trevligt, kanske Ida Dahl.

 

Del |
20240424, ANDERSEN, Iver Tildheim 010 kopiera

Väntade landslagsgrupper i Norge

Efter att det redan har skrivits om Johannes Høsflot Klæbo och Kristine Stavaas Skistads återkomst till landslagen i Norge så var det inga stora överraskningar när det norska skidförbundet presenterade sina landslagsgrupper inför nästa säsong under onsdagen.
Men ut åker två trotjänare på herrsidan.
 

20240423, Stina till Ragde kopiera

Stina Nilsson satsar på Ski Classics

Byter sport igen, lämnar skidskyttet:

Stina Nilsson fortsätter att överraska. Nu meddelar den tidigare OS- och VM-segrarinnan på längdskidor att hon ger upp sin skidskytte-karriär och satsar på långloppen i Ski Classics.
Hon är redan upplockad av topplaget Team Ragde Charge som i året säsong tog tredubbelt i herrklassen.
 

20240413, HOEL Johan kopiera

Här är segrarna i vinterns Ski Classics

Norge tog över båda dom gula tröjorna i Ski Classics den här vintern. Medan Ida Dahl, Team Engcon och Emil Persson, Lager 157 var förra säsongens dominanter med svenskt pass gick årets segrar till Emilie Fleten, Team Ramudden och Johan Hoel, Team Ragde Charge.
Så här gick det i dom lika tävlingarna i vinterns långloppscup.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba parkerade Frida i Fjälltopploppet

Det var aldrig någon tvekan i tungviktsduellen i Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Ebba Andersson parkerade Frida Karlsson och alla andra och vann med tre och en halv minut.
Dessutom vann pojkvännen Gustaf Berglund herrklassen före klubbkompisen i IFK Mora Axel Jutterström.
 

20240420, SVENDSEN, Anna 010 kopiera

Anna Svendsen avslutar sin karriär

Den norska landslagsåkaren Anna Svendsen, 34 avslutar sin karriär.
– Ett nytt kapitel i livet står för tur, skriver åkaren från Tromsö i norra Norge som nu börjar jobba som sjuksköterska.
 

20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.