Mobile Version
Desktop Version
SÅ JÄMNT VAR DET över mållinjen förra året. Från vänster: Stian Hoelgaard (3:a), Johan Kjølstad (5:a), Marcus Ottosson (4:a), Tord Asle Gjerdalen (6:a), Andreas Nygaard (2:a) och helt till höger segraren John Kristian Dahl som dök upp som gubben ur lådan. Foto: NISSE SCHMIDT/Vasaloppet
SÅ JÄMNT VAR DET över mållinjen förra året. Från vänster: Stian Hoelgaard (3:a), Johan Kjølstad (5:a), Marcus Ottosson (4:a), Tord Asle Gjerdalen (6:a), Andreas Nygaard (2:a) och helt till höger segraren John Kristian Dahl som dök upp som gubben ur lådan. Foto: NISSE SCHMIDT/Vasaloppet

Åkarna att hålla koll på i Vasaloppet

Förra året slutade Vasaloppet med en jättespurt. Det kan det göra igen. På senare år har det blivit allt svårare att sticka ifrån och komma ensam till mål som segrare.
Norge har tagit över på senare år och har dominerat stort, så kan det bli även i år. Dom har en enorm bredd inom långloppen, mycket tack vare Visma Ski Classics.

 

Vi har listat dom hetaste åkarna. Det är frågetecken kring fjolårssegraren John Kristian Dahl som sliter med hjärtproblem, men som kommer till start. Andra norrmän med rejäla segerchanser är givetvis Andreas Nygaard, Tord Asle Gjerdalen, Stian Hoelgaard och Morten Eide Pedersen.
Största chanserna för svensk seger har troligen Oskar Kardin, Anton Karlsson eller Andreas Holmberg, Men oddsen talar för norsk seger igen.

Här är dom namnen du bör hålla kolla på i morgon:

1)    John Kristian Dahl, Team Koteng (NOR)
Tre segrar, förra året dök han upp som gubben ur lådan efter att han blivit avhängd efter Eldris. Men den här gången blir det värre. John Kristian Dahl drabbades av hjärtproblem tidigare i vinter och har fått vila och inte tävlat i en månads tid. Nu har han kontroll och hjälp av läkare. En sensor på hjärtat ger besked om tillståndet, det skall inte vara någon fara. Större oro är det faktisk kring formen. John Kristian är den här gången ett högst osäkert kort.

2)    Andreas Nygaard, Team Santander (NOR)
Såg ut som om han hade segern förra året då Dahl dök upp på insidan och fick tåspetsen före. Nygaard är en stor och stark stakåkare som har en av dom giftigaste avslutningarna. En kille som inte är orolig om det blir en masspurt. Har också en starkt lag i ryggen. En klar segerkandidat. Förra året vann han också det 220 km långa RedBull Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk.

3)    Stian Hoelgaard, Team Koteng (NOR)
Två gånger ytterst nära att vinna Vasaloppet, men Hoelgaard har inte lyckats än. Har bytt lag och kör nu i Team Koteng från Trondheim. Själv kommer han från Stavanger. Men han har inte fått den riktiga fullträffen i år, även om den mycket väl kan komma i Vasaloppet. En kille som inte får räknas bort i segerdiskussionen.

4)    Markus Ottosson, Lager 157 Ski Team (SWE)
Var bäste svensk förra året och helt på linje med norrmännen som hamnade på pallen. Lager 157 har flera killar som kan hänga med i täten och kämpa till slutet. Markus Ottosson har inte visat upp sig så mycket i vinter, men är han i form så vet vi att han kan.

5)    Tord Asle Gjerdalen, Team Santander (NOR)
Mannen med den gula ledartröjan i Visma Ski Classics har det mesta som skall till för att vinna dom flesta långlopp. Men just i Vasaloppet saknar doktor Gjerdalen (han är faktisk läkare) en seger. Då har det gått lättare till exempel i Marcialonga tidigare, men där är avslutningen tuffare. Han kan dock spurta också, det visade han bland annat i årets Toblach-Cortina. En av flera åkare från Team Santander som kan vinna.

6)    Ilia Chernousov, Bauer Ski Team (RUS)
OS-trean på femmilen från Sochi 2014 satsar nu enbart på långlopp. Vann La Diagonela där han är på hemmaplan efter att han flyttade till Schweiz och gifte sig med skidskytten Selina Gasparin. En stark åkare som också kan spurta, om än inte som Nygaard och ett par killar till. Får inte räknas bort.

7)    Anders Aukland, Team Santander (NOR)
Superveteranen blev bara den andra norrmännen att vinna Vasaloppet då han triumferade 2004. Det var bara Ole Ellefsæter i 1971 som hade grejat det tidigare, men nu dominerar ju norrmännen totalt. Kan Anders vinna 14 år senare igen så är det en prestation av dom sällsynta. Men han har varit sjuk och stod över Jizerska Padesatka. Och skall han greja det här så måste han vara 100 procent på topp. Saknar en riktig spurt.

8)    Jens Eriksson, Team Tynell (SWE)
Har varit med i kampen om segern flera gånger tidigare, men har inte lyckats helt. Är tillbaka efter den otäcka cykelolyckan han råkade ut för på Mallorca för ett par år sedan. Vann Skinnarloppet i Malung, men det säger inte så mycket annat än att den tidigare svenska femmilsmästaren är frisk och rask. Hur bra formen är får vi först se på söndag.

9)    Petr Novak, Vltava Fund Craft Team (CZE)
Rutinerad långtradare som åkte överraskande bra förra året. Kan nog vara med långt i täten, men är normalt ingen segerkandidat.

10)    Oskar Kardin, Team Santander (SWE)
Har tagit steg i år. ÖSK-åkaren har det starka Team Santander i ryggen och han har visat att han kan vara deras bästa åkare ibland. Oskar kommer med mera rutin och starkare kropp än tidigare. Om han får chansen beror nog lite på hur loppet utvecklas och vilka åkare Team Santander satsar på undervägs. Jagar också ungdomströjan i Visma Ski Classics.

11)    Fredrik Byström, Lager 157 Ski Team (SWE)
”Bysse” är nästan på hemmaplan sedan han flyttade till Orsa. Stark stakåkare med en vass avslutning. Men också för Lager 157 är det osäkert vilka åkare man satsar på. Det bestämmer man nog först undervägs när man vet vem som har dagsformen och skidorna.

13)    Bob Impola, Team Serneke (SWE)
Varierar en hel del i sina prestationer. Från topplopp som i La Sgambeda till insatser där han inte rosar marknaden. Har fått ganska bra med rutin på långloppen och vet hur han skall göra det. Dessutom har Serneke nu ett bra lag. Men att Bob Impola vinner på söndag är inte troligt.

14)    Øyvind Moen Fjeld, Team Santander (NOR)
Mycket stark långdistansåkare från Oslo som höll på att vinna RedBull Nordenskiöldsloppet över 220 km förra året, men han fångades in av lagkompisen Andreas Nygaard precis före mål och hade ingen chans i spurten. Ofta hjälpåkare i Team Santander och ansvarig för att bringa stjärnorna i rätt positioner. Har ingen jättespurt.

15)    Markus Jönsson, Tranemo IF SK (SWE)
Veteranen från Tranemo åker alltid bra på Vasaloppet. Men en placering som förra året är nog max av man kan förvänta. Konkurrensen är hårdare och hårdare för varje år.

18)    Kjetil Hagtvedt Dammen, Oslo Sportslager (NOR)
Blev utan team då Thomas Alsgaard lade ner sitt Team LeasePlan, men har hittat rätt hos Oslo Sportslager-Rustad IL. Frågan är dock om Kjetil har tränat lika mycket som tidigare och är i samma form som då han var med och dominerade långt framme vid flera tillfällen.

19)    Jörgen Brink, Brink Ski Team (SWE)
Har inte gett upp hoppet om ännu en seger. Har vunnit flera långlopp på hemmaplan, imponerade i 7-mila i Västerbotten. Men det är något annat i Vasaloppet och Jörgen har inte varit i toppen internationellt i Visma Ski Classics. Hänger troligen inte med hela vägen till mål.

23)    Stanislav Rezac, Vltava Fund Craft Team (CZE)
Också en åkare som i många år varit med i täten och varit mycket nära att vinna. Nu har dock tiden sprungit ifrån Rezac något och även om han fortfarande håller bra nivå, så räcker det inte till seger här.

25)    Morten Eide Pedersen, Team BN Bank (NOR)
En klar segerkandidat. Vann Jizerska Pedesatka och är i strålande form. En typsik frontrunner som gillar att vara längst fram och gärna stå för spektakulära utbrytningar. Vet att hans chans i en spurt är begränsad och vill nog göra allt för att slå sönder klungan och få ett högt tempo. En av dom få som är så stark att han kan åka ifrån ensam. Frågan är om banan är tillräckligt hård, troligen är den inte det.

26)    Anders Malmen Høst, Team Serneke (NOR)
Har också varit med i täten tidigare, men har fått byta lag han också. Har hittat rätt i Team Serneke, och är kanske det största hoppet för det Göteborgs-baserade laget. Har dock verkat lite starkare tidigare år än vad han är nu. Det kan vara fel.

27)    Simen Østensen, Team BN Bank (NOR)
Precis som lagkompisen Morten Eide Pedersen en kille som gillar att köra hårt och skapa utbrytningar. Var trea redan i den första utgåvan av Tour de Ski och har flera år i det norska landslaget bakom sig. Satsar nu enbart på långlopp och är en kille som kan kämpa om segern, men tveksamt om han slår killar som Nygaard och Gjerdalen i en spurt.

28)    Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team (SWE)
Den tidigare Åsarna-åkaren har tagit omställningen till stakåkare i långloppen väldigt snabbt. Har varit bäst av Lager 157-åkarna i vissa tävlingar och håller också den gröna sprinttröjan i Visma Ski Classics. Har kapacitet, även om det brukar bli svårt på dom allra sista kilometrarna. Och om Anton skall kämpa om sprintpoäng efter banan så tappar det kraft ur kroppen.

29)    Torleif Syrstad, Team Koteng (NOR)
Yngst i Team Koteng, tidigare Team United Bakeries. Stark åkare som ofta får i uppgift att hjälpa dom andra i laget. Kan komma att få offra sig för John Kristian Dahl.

30)    Andreas Holmberg, Team Serneke (SWE)
Mora-åkaren var i en farlig utbrytning i Kaiser Maximilian Lauf och han är en av dom i Sverige som har satsat riktigt hårt på stakåkningen. Ett av namnen som mycket väl kan bli bäste svensk i Vasaloppet, men att han skall slå alla norrmän tror vi väl inte riktigt på.

31)    Øystein Pettersen, Team BN Bank (NOR)
Den tredje toppåkaren från Team BN Bank. ”Pølsa” vann OS-guld i lagsprint med Petter Northug i Vancouver 2010, men dom senaste två åren har det handlat mest om sjukdomar och skador. Troligen inte så tränad att han kan utmana om segern på söndag.

33)    Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team (SWE)
Ulricehamns-åkaren har varit i Lager 157 sedan han började satsa på långlopp. Gör ibland riktigt vassa insatser, men det varierar lite för mycket. Top-10 är inte omöjligt, men det kan lika gärna bli kring 40-50.

34)    Oscar Persson, Lager 157 Ski Team (SWE)
Lite det samma som för Marcus Johansson. SK Bores Oscar tillhör numera också Lager 157:s långloppsgäng och kör internationellt i Visma Ski Classics. Men inga resultat som skvallrar om att han är en segerkandidat i Vasaloppet.

36)    Gabriel Thorn, Team Serneke (SWE)
Har haft en bra säsong i SK Bore sedan han bytte från Bengtsfors BoIS. Nu får han åter igen chansen i Team Serneke. Gabriel är lite ”nybörjare” i det här gamet, han satsar på ”vanliga tävlingar”. Är därför inte ett namn för tätstriden.

37)    Lukas Bauer, Bauer Ski Team (CZE)
VM-tvåan från femmilen i Falun 2015 skulle normalt vara en tätkandidat här. Men Bauer gillar inte att staka och att åka utan fästvalla. Där är han lite akterseglad mot dom bästa. Hade det varit backar upp och ner hela vägen med fästvalla så kanske. Passar bättre i dom norska tävlingarna Birkebeiner’n och Reistadløpet som är betydligt mera kuperade.

50)    Rikard Tynell, Team Tynell (SWE)
Rikard kan inte leva på segern i den första utgåvan av La Diagonela för evigt. När brorsan Daniel och Jerry Ahrlin nu har lagt av måste han och Jens Eriksson bära ansvaret i teamet. Har inte riktigt levt upp till det och en topplacering skulle vara en överraskning.

56)    Nils Persson, Östersunds SK (SWE)
Har åkte bra på lokala tävlingar i Jämtland och är en stark SM-åkare i Sverige. Men att möta stakspecialisterna i Vasaloppet är något annat. En framskjuten placering kan det bli, men det finns dom som är snabbare.

59)    Emil Persson, Östersunds SK (SWE)
Lite samma som för Nils Persson. Dom är rätt lika som åkare och det kan bli en kamp mellan Nils och Emil om att bli bäst i familjen.

60)    Mauro Brigadoi, Trentino Robinson Trainer (ITA)
Troligen bäste italienare på startlinjen. Hängde med i tätklungan hem i Toblach-Cortina, men hade inte spurten för att kämpa om dom bästa placeringarna. Kan kämpa top 10-15, men troligen lite längre ner än det.

66)    Vinjar Skogsholm, Team Parkettpartner (NOR)
Ung norrmän som var med Andreas Holmberg i utbrytning i Kaiser Maximilian Lauf. Blev avhängd och åkte vilse (!) efter det. En coming man, men troligen lite för tidigt för att hänga med hela vägen till Mora.

70)    Erik Melin Söderström, Forever Nordic (SWE)
Har kört bra på långlopp på hemmaplan. Har rutin på långlopp och är uthållig. Men bland dom tio bästa verkar tufft för ÖSK-aren.

74)    Tom Fahlén, Landsbro IF SK (SWE)
Ung, lovande smålänning som gått framåt dom senaste åren. Men lite som för Gabriel Thorn att Tom också satsar mest på ”vanliga tävlingar”. Närmast överlägsna Jens Eriksson i Skinnarloppet.

103)    Jimmie Johnsson, Lager 157 Ski Team (SWE)
Dalaåkare som har vunnit några tävlingar på hemmaplan och som varit med ett bra tag också internationellt i Visma Ski Classics. I dom stora loppen vill det sig inte riktigt för Jimmie. Lossnar det nu kanske?

104)    Stefan Palm, Lager 157 Ski Team (SWE)
Självaste Lager 157-grundaren och ägaren. Har blivit mångmiljonär i jobbet, men tränar fortfarande hårt och om han hittar en lucka i almanackan kan han kanske åka in bland dom 100 bästa igen. Har gjort en imponerande yrkeskarriär och gör det imponerande också i skidspåret.

121)    Tore Bjørseth Berdal, Team Koteng (NOR)
Är i bättre form än på länge. Och om John Kristian Dahl inte är tillbaka för fullt kan mycket väl Tore Bjørseth Berdal bli bäst från Team Koteng. Vann König Ludwig Lauf i år och är en åkare som ofta syns i täten. Normalt kämpar han top-10 och är ett hot mot dom största favoriterna. Dock en överraskning om han går hela vägen.

126)    Johan Olsson, Team Santander (SWE)
En världsmästare på startlinjen. Men det blir nog inte som femmilen i Val di Fiemme 2013 för Johan, som nu fullföljer En Svensk Klassiker och når ett av dom målen han satte sig då hans aktiva karriär tog slut. Men med hans rutin och inställningen skall vi inte se bort ifrån en bra placering. Om han då inte blir programhjälte - det är han också bra på…

128)    Pontus Nordström, Team Serneke (SWE)
Säsongens utropstecken i långloppen i Sverige. Tre överraskande segrar och totalseger i cupen här hemma. 25-åringen från Östervåla i Uppland får nu chansen i Team Serneke. Tror själv att top-50 är realistiskt, vi blir inte förvånade om Pontus Nordström blir den stora överraskningen och hänger med in till avslutningen.

146)    Antoine Auger, FRA
Ganska okänd fransman med en bra spurt. Vann senast Tartu Marathon överraskande i en spurt mot 8 andra åkare. Fransmännen glömmer inte Jean Paul Pierrat, men Auger är troligen ingen ny Pierrat.

151)    Dominik Baldauf, AUT
Österrisk landslagsåkare som är bra på sprint, men som också kan åka längre sträckor. Åkte OS i Pyeongchang, men är nog mest med för att få Vasaloppet på sitt CV… Bli dock inte överraskad om Baldauf finns med i täten länge.

152)    Max Hauke, AUT
Också landslagsåkare från Österrike som har internationell rutin och har tempot i kroppen. Men att staka nio mil är inget som landslagsåkarna är vana vid, det har man sätt många gånger på Vasaloppet.

194)    Joeri Kindschi, SUI
Lite det samma som för dom båda österrikarna. Schweizisk landslagsåkare som gör det bra på sprint och som kommer att få det tungt på slutet efter nio mil.

195)    Alexis Jeannerod, Bauer Ski Team (FRA)
Långloppspecialist från Frankrike som kör i Lukas Bauers eget team från Tjeckien. Har bra rutin och vet vad som krävs. Har varit bra med i flera tävlingar i Visma Ski Classics och gör en spännande start. Teamets bästa åkare nu är dock Ilia Chernousov.

215)    John Arne Riise, Team BN Bank (NOR)
Norsk fotbollsstjärna med över 100 landskamper och ett förflutet bland annat i Liverpool. Har tagits in i Team BN Bank för att ge PR åt teamet. Har inte tävlat på skidor tidigare och hur i helvete han har hamnat i elitledet kan man fundera på…

222)    Torgeir Skare Thygesen, Oslo Sportslager (NOR)
Farlig åkare som inte så många räknar med. Var nära att vinna spurten i La Sgambeda. Tillhörde också Alsgaards Team LeasePlan som lades ner. Har flera bra placeringar också i norska mästerskapen och är en åkare som kan överraska. På en god dag en åkare som faktisk har segerchans.

228)    Ari Luusua, Team Mäenpää (FIN)
Tidigare finsk landslagsåkare som har erfarenhet från världscupen. Har gjort många bra femmilslopp och är bra på långa distanser. Har begränsat rutin från Vasaloppet och skall normalt inte vara med dom riktiga experterna helt in i målet.

 

Del |
20180419, JOHAUG Therese-RZ (kopia)

Therese Johaug hade lust att sluta

Fri att tävla igen, mötte pressen i Oslo:

Therese Johaug mötte pressen i Oslo under torsdag och 29-åringen är nu fri att tävla igen efter sin 18 månaders långa avstängning. Men hon medger att det varit en tung period.
Och hon medgav att hon faktisk funderat på att lägga av. Men nu har hon tränat bra och siktar mot VM i Seefeld 2019.

 

Les mer
20171111, LINDBORG, Sara 016 (kopia)

Sara Lindborg nästa som lägger av

Den nästa elitåkaren som nu meddelar att hon lägger ner elitsatsningen är Sara Lindborg. Den fd landslagstjejen på 34 år har tidigare åkt både OS, VM, världscup och Tour de Ski, men på senare år har hon satsat på långlopp i Team Serneke.

 

Les mer
20180322, SÖDERHIELM, Tiio 006 (kopia)

Tiio lämnar skidskyttet för längdåkningen

Tiio Söderhielm hade ett öppet bråk med skidskyttelandslagets tränare Wolfgang Pichler under säsongen och nu lämnar han skidskyttet och går tillbaka till längdåkningen.
Det gjorde han redan under skid-SM i Skellefteå där det bland annet blev guld i stafetten. Tiios namn finns inte med i skidskyttelandslagets nya träningsgrupper.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Svensk kalldusch kan möta Johaug

Krönika:

Marit Björgen har frivilligt abdikerat som skiddrottning. Nu förväntar sig många att Therese Johaug ska kliva in på banan och ta över den vakanta drottningkronan.
Det blir ingen enkel match för henne.
Kokheta Johaug riskerar att mötas av flera svensk kallduschar i vinter.

 

Les mer
Norges U-lag 2018-19 (kopia)

Norges junior- och U-lag för 2018-2019

Det norska skidförbundet har tagit ut både junior- och U-landslagen inför nästa säsong. Det är många bra åkare som inte fått plats och nivån är skyhög i Norge.
Lagen sponsras av Statoil och kallas för Morgondagens Hjältar (Morgendagens Helter).

 

Les mer
BYSTRÖM, Fredrik 002 Bruks16 (kopia)

Fredrik Byström lägger också av

Det är tiden då många väljer att lägga ner sin aktiva elitkarriär.
Den senaste som meddelat att nu är det slut är Fredrik Byström, dom senaste åren mycket stark långlöpare i Lager 157 Ski Team.
Han åkte därmed sin sista tävling på elitnivå i helgens Ylläs-Levi i Finland.

 

Les mer
20170205, SÖDERLUND, Helene 003 (kopia)

Helene Söderlund lägger ner satsningen

IFK Moras Helene Söderlund meddelar nu att hennes elitsatsning är över. Tjejen som varit världens bästa skidorienterare och också åkt världscup på längdskidor har under flera säsonger slitit med skador och sjukdomar.
Därför orkar hon nu inte fortsätta efter 15 år på toppnivå.
Som hon själv skiver, nu väntar ett nytt kapitel.

 

Les mer
OHLSSON, Oskar (kopia)

Ohlsson överraskningen i landslaget

Skidskyttarnas träningsgrupper är klara:

Efter en fantastisk mästerskapssäsong med 4 OS-medaljer och 4 JVM-medaljer har landslagsledningen haft en utmaning att spetsa konceptet ytterligare. Rakt in i A-landslaget kliver juniorerna Elvira Öberg och Oskar Ohlsson.

 

Les mer
Magnus Oesth

Flera svenska toppresultat i Ski Classics

Här är slutresultaten i årets långloppscup:

Norge dominerade herrklassen totalt i vinterns Visma Ski Classics som avslutades med det 70 km långa Ylläs-Levi i norra Finland under lördagen.
Men dom svenska åkarna tog bra för sig och vann flera av dom inlagda tävlingarna. Dessutom var Britta Johansson Norgren givetvis den dominerande i damklassen.

 

Les mer
NordicFocus

Landslagsdörren stängs för Petter Northug?

Skidförbundet bröt förhandlingarna med Coop:

Norska skidförbundet hade nästan slutförhandlat ett sponsorskontrakt med Coop, som är Petter Northugs egen sponsor. Men nu hoppar skidförbundet av och går vidare med konkurrenten Norgesgruppen.
Därmed blir vägen tillbaka till en plats i landslaget betydligt svårare för Northug, som inte längre kan räkna med något specialavtal som skidförbundet accepterar.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

FIS-bossen Kasper borde gå i pension!

Krönika:

Det är dags för det Internationella skidförbundet, FIS, att tänka nytt, större och modernare. Och det med en annan president än 74-årige Gian-Franco Kasper på toppen.
Tiden är inne för honom att gå i pension.

 

Les mer
Ebba Andersson2018

DAMSENIORER OCH DAMJUNORER

Fler siffror från Bruksvallarna

Ebba Andersson, Sollefteå, överlägsen i damloppet

Les mer
FredrikAnderssn

HERRRESULTAT BRUKSVALLARNA

Herrjuniorer och seniorer

Fredrik Andersson, Sollefteå, överlägsen i äldre juniorklassen och har redan (vid SM) testat seniorkonkurrensen.

Les mer
Björn Sandström- Petter Engdahl

Björn och Petter etta och trea

Påläggskalvar på väg upp mot toppen

Fjälltoppens herrseniortävling gav kanske en förvarning om generationsskifte i svenska eliten. Björn Sandström, Piteå och Petter Engdahl, Östersund, som räknas till påläggskalvar och blev etta och trea med veteranen Daniel Richardsson mellan sig och ”pensionären” Anders Södergren placeringen närmast.

Les mer
Frida Karlsson

Junioren Frida en av segrarna

Lysande dag för Sollefteå i Bruksvallarna

Bruksvallarnas Fjälltoppslopp blev en lysande skidpropaganda i härligt vårväder. Speciellt lyckat blev dagen för Sollefteå som överlägset vann tre av det sex äldsta klasserna.

Les mer
TEAM SANTANDER dominerade både finalen i Visma Ski Classics och totalt i cupen. Här är dom tre bästa i Ylläs-Levi, fr v: Tord Asle Gjerdalen 2:a och totalsegrare, Andreas Nygaard 1:a och totaltvåa och Anders Aukland 3:a. Foto: MAGNUS ÖSTH

Britta höll undan och vann Ski Classics

Norska segrare i Ylläs-Levi, men:

Britta Johansson Norgren slutade tvåa i Visma Ski Classics-finalen i Finland. Och med en andra plats i Ylläs-Levi hade hon ingen problem att vinna långloppscupen totalt. Britta vann också bergatröjan och springtröjan.
Men det var Norge som dominerade finalen: Astrid Øyre Slind vann damklassen och Andreas Nygaard, vasaloppssegraren vann åter igen i herrklassen.

 

Les mer
13.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Olle Dahlin (SWE), IBU vice president - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, biathlon, medals, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Skidskytteförbundets styrelse om situationen inom IBU

Från Svenska Skidskytteförbundets (SSSF) sida har vi följt den senaste tidens händelser som är knutna till Internationella Skidskytteförbundet (IBU) och då mer specifikt till dess ordförande och generalsekreterare.

 

Les mer
20180413, supersprintsegrare (kopia)

Jonna och ”Ludde” bäst på 100 meter

Supersprinten i Ramundberget:

Jonna Sundling, IFK Umeå och Ludvig Sögnen Jensen, Norge vann inte helt oväntat supersprinten i Ramundberget under fredagen.
Världsrekordhållaren ”Ludde” Jensen är en riktig specialist på 100 meter och han levererade åter igen i supersprinten under Fjälltopphelgen. På damsidan dominerade åter igen IFK Umeå, nu lite överraskande med junioren Linn Svahn närmast klubbkompisen Jonna Sundling.

 

Les mer
20180413, MÄENPÄÄ, Hans (kopia)

Hans Mäenpää krossade Eriks V-rekord

Finländaren Hans Mäenpää krossade Erik Wickströms världsrekord i 24-timmars längdåkning i finska Levi under torsdagen och fredagen.
Det nya rekordet är på hela 472,002 kilometer mot Wickströms gamla på 433 km.

 

Les mer
KEKs-kronika

Svenska Skidförbundet hade väldigt bråttom

Krönika:

Svenska Skidförbundet hade det tydligen väldigt bråttom med att berätta att Charlotte Kalla och Magnus Ingesson är tillbaka i landslaget.
Klockan 09,00 skickade man ut inbjudan till presskonferensen i Stockholm som ägde rum klockan 15,00. Klockan 15,20 kom ett pressmeddelande om saken.
Allt medan SM i teamsprint pågick på en helt annan plats - nämligen i Bruksvallarna.

 

Les mer