Mobile Version
Desktop Version
SÅ HÄR SÅG det ut när Östersund lade ut sin sparade snö. Frågan är om man grejar det här kommande höst, det fattas 20.000 kubikmeter. Foto: MICKE ALTHIN, Camp Södergren

Östersund har lagrat för lite?

I höstas tjänade Östersund goda pengar på att man sparat snö och kunde lägga ett spår som man i stort var ensam om i Sverige. Nu har den milda vintern ställt till det och det är inte säkert att man klarat av att spara tillräckligt med snö inför nästa säsong.
Det fattas enligt SVT 20.000 kubikmeter snö.

 

I skogen strax utanför skidstadion i Östersund lagras snö i en stor hög under sågspån. 80 cm tjockt är täcket av sågspån som ligger ovanpå snön. Det är för att säkra snötillgången i samband med försäsongsträning och vid stora tävlingar som kommunen lagrar snö.  Men förra året var högen nästan dubbelt så stor, skriver SVT på sin hemsida.

- I vinter har vi bara kunnat producera 32 000 kubikmeter snö. Målsättningen är 50 000. Det räcker till världscup premiären men inte till att öppna spåren 1 november, säger  Roger Hedlund, projektledare skidstadion.

 

Snögaranti

Målsättningen har varit att ha en snögaranti på skidstadion från den 1 november, något som inte kommer att gå i år om det inte blir kallt och snöar. Orsaken till problemen är den varma vintern.

Förra året stod flera internationella lag från bland annat Japan, Kina, Canada och Brasilien på kö för att få komma hit och börja träna redan i november.

Nu har man planer på att göra i ordning ytterligare en plats där man kan lagra konstgjord snö.

Under 2006-2007 genomfördes projektet Tidig och säker snö med syfte att utreda metoder och tekniker för att på bästa sätt kunna säkra snötillgången vid Östersunds skidstadion i samband med försäsongsträning och vid stora tävlingar inom vintersporter. Som resultat av projektet har Östersund nu målsättningen att ha snögaranti på skidstadion från den 1 november. Snö lagras över sommaren och sen körs ut med lastbil och pistmaskin. Den första november öppnas officiellt det första skidspåret på Skidstadion. Det är en tre kilometer lång slinga som består av snö som tillverkades förra säsongen, skriver SVT.

Därför får man hoppas på kyla och snö tidigare än normalt den kommande hösten.

Del |
140222 Oxberg-MoraTjejVasanSofia Bleckur vinner TjejVasan före Britta Norgren JohanssonFoto Nisse Schmidt

Svenskt eller norskt i den 27:e TjejVasan?

På lördag 28 februari, bara timmar före damernas VM-lopp på 30 km i Falun, avgörs TjejVasan 2015. Världens största skidtävling för tjejer över 30 km från Oxberg till Mora. Att kransmasen får kyssa en svenska eller norska är ingen vågad gissning, men fler utmanare som inte får köra tremilen i Falun kan kanske dyka upp till start i Oxberg? TjejVasan 2015 direktsänds i SVT 09.00–11.15.

 

Les mer
TEN vinjett_redigerad-1 (kopia)

Norges revansch blir svårare för herrarna

Norge fick sin revansch torsdagens VM-stafett för damer. En revansch för OS-missen (femma) och det färska nederlaget på fristilsdistansen.  Jag är inte lika säker på att Norge får sin revansch i herrstafetten. Men samtidigt ringer också en varningsklocka, Falun 1974 och Falun 1993.

Les mer
CALLE närbild001 (kopia)

Sverige väljer silverlaget från 2013

Sverige väljer silverlaget från VM i Val di Fiemme 2013 istället för guldlaget från OS i Sochi 2014. Det betyder att Lars Nelson inte får åka, medan Calle Halfvarsson (som var sjuk på OS) är tillbaka som ankare.
Norge kommer till start med ett helt nytt lag, medan Ryssland och kanske Frankrike verkar vara dom övriga utmanarna om medaljerna.

 

Les mer
NORGE damstafett seger (kopia)

Björgen tog sin 14:e guldmedalj

Ordningen återställd bland längddamerna:

Ordningen är återställd med Norge högst upp på pallen. Så efterlängtad av de norska tjejerna knappt lät Marit Björgen gå över mållinjen innan de kramade om henne.

- Jag var rädd att Heidi skulle krama mig före linjen sa, Marit Björgen.

Les mer
Sveriges silverdamer001 (kopia)

Norskt guld - Sverige spurtslog Finland

Stina Nilsson gjorde allt rätt på slutsträckan och väntade iskallt ut Finlands avslutare Krista Pärmäkoski.
Därmed säkrade silver-Stina sin tredje silvermedalj på skid-VM i Falun i damernas 4x5 km stafett.
Norge vann som väntat överlägset.

 

Les mer
6B9A3604 (kopia)

Glöersen in i norska stafettlaget

Ett VM-brons på 15 km var tillräckligt för Anders Glöersen för att ta den sista platsen i det norska stafettlaget över 4x10 km på fredag. Oslo-killen Glöersen går in på den tredje sträckan och Norge behåller Petter Northug jr som avslutare.

 

Les mer
TEN vinjett_redigerad-1 (kopia)

Nu är Johan en av de största

Johan Olsson har skrivit in sig bland de riktigt stora i svensk skidsport.  Närmast bakom Sixten Jernberg, Thomas Wassberg och Gunde Svan. Jag tar dem i kronologisk ordning eftersom rangordningen kan variera beroende på vilken generation bedömaren kommer ifrån.

Les mer
OLSSON, Johan action001 (kopia)

- Mitt livs bästa skejtlopp!

Johan Olsson om guldtävlingen:

- Det här var mitt livs bästa skejtlopp till och med bättre än då jag vann med en halv minut i Sjusjöen för några år sedan, betygsatte Johan Olsson efter en för många oväntad VM- triumf på 15 km.

Les mer
Björgen o Kalla-10km (kopia)

Här är alla lagen i damstafetten

Nu är stafettlagen för torsdagens 4x5 km klara. Norge är givetvis storfavoriter, även om Sverige vann OS-stafetten förra året. Och som vi redan skrivit har Sverige en överraskande laguppställning.
Det kan man inte säga om Norge.

 

Les mer
Tjejerna med Sigge (kopia)

Överraskande svenskt stafettlag

3/4 av OS-guldlaget vräktes i VM-stafetten:

Sverige ställer upp med ett överraskande lag i torsdagens VM-stafett i Falun.
Charlotte Kalla åker klassiskt, Stina Nilsson avslutar och tre av bragdtjejerna från OS i Sochi är ute ur laget!

 

Les mer
SÖMSKAR, Linn 011 (kopia)

Äntligen svensk seger i Scan Cup

Linn Sömskar vann sprinten i Joulumäe:

Norge har dominerat totalt i Skandinaviska Cupen den här säsongen. Men i estniska Joulumäe fixade äntligen IFK Umeås Linn Sömskar en svensk seger när man under onsdagen körde fristilssprint.
Hon var bäst både i kvalet och i heaten och vann före Jonna Sundling som såg till att det blev svensk dubbelseger.

 

Les mer
Pallen 15 km fritt herrar (kopia)

Johans avslutning gav VM-GULD!

Johan Olsson kämpade en hård kamp mot fransmannen Maurice Manificat och norrmannen Anders Glöersen. Det skilde endast få sekunder ute på banan.
Tills det återstod tre kilometer. Då kunde ingen följa den svenska veteranen - som bara drog ifrån och säkrade Sveriges andra VM-guld på två dagar.

 

Les mer
20150225_091102 (kopia)

Sverige avvaktar med stafettlaget

Sverige avvaktar av taktiska skäl med att presentera damstafettlaget så sent som det är möjligt. Man måste lämna in laget senast klockan 17 i dag, då först blir det tillgängligt utanför inre cirkeln.

Les mer
TEN vinjett_redigerad-1 (kopia)

Bättre en vass Kalla än en kass valla…

Damernas millopp bjöd på en av tidernas största svenska triumfer, ett av skidhistoriens märkligaste lopp samt Norges största vallningsfiasko.

Charlotte är just nu världens bästa kvinnliga skejtlöpare. Segrarna i Östersund och Falun visar det. Hon hade vunnit även om Norge träffat rätt med valla – eller om det nu var strukturen som felade.

Les mer
NordicFocus

Startlista för herrarnas 15 km fristil

Kan det bli ytterligare medaljer när herrarna ger sig iväg på sina 15 kilometer i fristil på skid-VM i Falun under onsdagen?
Sverige har en mycket stark kvartett på startlinjen och dom kommer att sälja sig dyrt.

Les mer
KALLA prisutdelning006 (kopia)

Charlottes största dag i livet

Hon hyllades av tusentals på Stora Torget i Falun under tisdagskvällen. VM-guldet var historiskt. För Charlotte Kalla blev tisdagen hennes livs största dag.

Les mer
RYDQVIST prisutdelning001 (kopia)

Serbiska hindrade Maria Rydqvist

Maria Rydqvist kom till VM på ett bananskal, men efter två lopp är hon allvarligt med i den diskussion som kan ge henne en plats i det ganska medaljsäkra stafettlaget.

Hon kunde ha tagit medalj, men hindrades ute på banan.

Les mer
KALLA-10km001 (kopia)

Avgörandet valet - minuter före start

Snön började vräka ner. VM-spåren fick ett annat utseende. Åkare och ledare blev tveksamma.
Charlotte Kalla tog avgörandet minuter före start.
Hon hade två par skidor att välja mellan - det rätta valet här kan mycket väl ha avgjort guldstriden i damernas 10 kilometer.

 

Les mer
RYDQVIST, Maria 10km-001 (kopia)

7,6 sekunder från svensk dubbel

Hon skulle inte ens ha varit i Falun på VM.
Maria Rydqvist var endast reserv. Hon fick hoppa i lördagens skiathlon för en sjuk Anna Haag. Kvitterade med en 9:e plats.
Fick en ny chans på 10 km fritt. Det var 7,6 sekunder från en svensk dubbel och ”Rydan” slutade 4:a.

 

Les mer
GREGG, Caitlin 001 (kopia)

Jessica och Caitlin - tidernas skräll?

Två amerikanskor på pallen i VM:s 10 kilometerslopp för damer.
Hade man spelat det på oddset så hade man väl inte behövt jobba något mer i det här livet.
Men Jessica och Caitlin - två riktiga doldisar - stod för VM:s och en av skidhistoriens största överraskningar så här långt.

 

Les mer