Mobile Version
Desktop Version
SÅ HÄR SÅG det ut när Östersund lade ut sin sparade snö. Frågan är om man grejar det här kommande höst, det fattas 20.000 kubikmeter. Foto: MICKE ALTHIN, Camp Södergren

Östersund har lagrat för lite?

I höstas tjänade Östersund goda pengar på att man sparat snö och kunde lägga ett spår som man i stort var ensam om i Sverige. Nu har den milda vintern ställt till det och det är inte säkert att man klarat av att spara tillräckligt med snö inför nästa säsong.
Det fattas enligt SVT 20.000 kubikmeter snö.

 

I skogen strax utanför skidstadion i Östersund lagras snö i en stor hög under sågspån. 80 cm tjockt är täcket av sågspån som ligger ovanpå snön. Det är för att säkra snötillgången i samband med försäsongsträning och vid stora tävlingar som kommunen lagrar snö.  Men förra året var högen nästan dubbelt så stor, skriver SVT på sin hemsida.

- I vinter har vi bara kunnat producera 32 000 kubikmeter snö. Målsättningen är 50 000. Det räcker till världscup premiären men inte till att öppna spåren 1 november, säger  Roger Hedlund, projektledare skidstadion.

 

Snögaranti

Målsättningen har varit att ha en snögaranti på skidstadion från den 1 november, något som inte kommer att gå i år om det inte blir kallt och snöar. Orsaken till problemen är den varma vintern.

Förra året stod flera internationella lag från bland annat Japan, Kina, Canada och Brasilien på kö för att få komma hit och börja träna redan i november.

Nu har man planer på att göra i ordning ytterligare en plats där man kan lagra konstgjord snö.

Under 2006-2007 genomfördes projektet Tidig och säker snö med syfte att utreda metoder och tekniker för att på bästa sätt kunna säkra snötillgången vid Östersunds skidstadion i samband med försäsongsträning och vid stora tävlingar inom vintersporter. Som resultat av projektet har Östersund nu målsättningen att ha snögaranti på skidstadion från den 1 november. Snö lagras över sommaren och sen körs ut med lastbil och pistmaskin. Den första november öppnas officiellt det första skidspåret på Skidstadion. Det är en tre kilometer lång slinga som består av snö som tillverkades förra säsongen, skriver SVT.

Därför får man hoppas på kyla och snö tidigare än normalt den kommande hösten.

Del |
Herrar ssprint topptripn

Ryssen Kriukov med nummer 28 en finalskräll

Kom som skjuten ur en kanon

Allt såg ut att bli en duell mellan norrmännen Petter Northug och Ole Vigen Hattestad då ryssen Nikolaj Kriukov, med kvalplaceringen 28,  kom som skjuten ur en kanon och tog hem Slottssprinten.

Les mer
Damer tre bästa sprint

De svenska damerna räddade äran

Dubbelt norskt i damernas Slottssprint

Det blev dubbelt norskt i damernas Slottssprint. Men de svenska damerna gjorde en fin breddinsats med tre finalister och Stina Nilsson åter på pallen.

Segern gick än en gång till den olympiska mästaren Maiken Kaspersen Falla.

Les mer
herrkvartar

Bara Oskar Svensson vidare i herrkvalet

KLart sämre facit på herrsidan

Oskar Svensson var den dende svensken som gick vidare i herrarnas sprintkval. Oskar hade den 16:e kvaltiden. Ryssen Panzhiynski var snabbats , en halv sekund före norrmannan Ole Vigen Hattestad. Oskar var drygt sex sekunder långsammare. Det var ryskt även på tredjeplatsen, annars var det mycket norskt.

Les mer
NordicFocus

Jämnt i damkvalet i Stockholm

Dubbelt Norge, men Jennie Öberg slutade trea:

Det blev både jämnt och spännande i damernas prolog i världscupsprinten i Stockholm. Dom båda OS-segrarinnorna från Norge, Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Østberg, jagar Stina Nilsson i sprintvärldscupen och dom var etta och tvåa i kvalet.
Bästa svenska var Jennie Öberg, som endast blev slagen med 0,26 sekunder på en stark 3:e plats

 

Les mer
SVENSSON, Oskar 004 TdS-Ob16 (kopia)

Startlistorna till sprinten i Stockholm

Här är startlistorna till prologen i världscupsprinten vid Kungliga Slottet i Stockholm idag torsdag. Kvalet startar redan klockan 12,15, medan kvartfinalerna drar igång kl 14,45. Och då är också TV med direkt.
I vanlig ordning går dom 30 bästa vidare till kvartfinalerna.

 

Les mer
LUNDGREN, Moa 002 (kopia)

Dessa åker ungdoms-OS för Sverige

Svenska Olympiska Kommittén och Svenska Skidförbundet skickar i år fyra tjejer och fem killar till ungdoms-OS i Lillehammer den 12–21 februari för att representera Sverige.

 

Les mer
SKOTTHEIM, Johanna (kopia)

Landslaget till EM i skidskytte

Svenska skidskytteförbundet har tagit ut laget som skall representera Sverige vid årets EM i skidskytte i Tyumen i Ryssland. Där finns en enorm, ny anläggning för skidskytte som också kommer att komma med på världscupprogrammet framöver.

 

Les mer
WENG, Heidi Oberstd-TdS-16 (kopia)

Northug åker, Weng avstår i Stockholm

Petter Northug jr meddelar nu att han efter lite tvekan har bestämt sig för att åka torsdagens världscupsprint i Stockholm. Däremot avstår den norska sprintmästaren Heidi Weng tävlingen i huvudstaden.
Arrangören har också lagt in en ny backe för att åkarna skall tvingas ha fästvalla.

 

Les mer
HF blue

ONE WAY lanserar nya vallor

Under närmare 3 års tid har finska ONE WAY jobbat med att utveckla ett sortiment kring vallor. Vallorna har i huvudsak används på världscup och diverse landslag har kört med ONE WAYSs vallor.
Nu inför kommande vinter kommer vi kunna gå på fullt ut med vallor och erbjuda butiker ett fullständigt sortiment till konkurrenskraftiga priser. 

 

Les mer
ABRAMOVA, Olga 001 (kopia)

Olga Abramova testade positivt

Den dopade skidskytten kommer från Ukraina:

Förra veckan kom uppgifter om att en världscupåkare i skidskytte hade testat positivt för doping. Nu tillkännager Ukrainas skidskytteförbund att det handlar om deras åkare Olga Abramova.
En åkare som uppnått flera starka resultat i världscupen den här vintern.

 

Les mer
LINDSTRÖM, Fredrik 002 (kopia)

Fredrik Lindström tillbaka i världscupen

Nu fortsätter  skidskyttevärldscupen i Nord-Amerika, närmare bestämt i Presque Isle i USA. Till den svenska truppen har Fredrik Lindström anslutit sig efter en längre träningsperiod hemma i Sverige. Fredrik, som har gjort en stabil säsong utan något riktigt toppresultat är på jakt efter både världscuppoäng och VM-form.

 

Les mer
VASALOPPET 2012

Daniel Tynell Vasaloppets högtidstalare 2016

Fredag den 4 mars 2016 arrangeras Vasaloppets årliga högtidsfest i Mora kyrka inför det 92:a Vasaloppet som avgörs söndag den 6 mars. Årets högtidstalare blir den trefaldige Vasaloppssegraren Daniel Tynell. Högtidsfesten har hållits varje år sedan Vasaloppets premiärår 1922 men endast tre Vasaloppssegrare har hittills varit högtidstalare. Årets högtidsfest bjuder också på musik och sång av Bengan Jansson och Emma Nordin, samt kröningen av kranskullan Hanna Eriksson.

 

Les mer
Hälsingeleden spårkarta (kopia)

Hälsingeleden ändrar sträckan

Förlängt anmälningstid för helgens tävling:

De är bråda tider som arrangör i dessa väder. Hälsingeleden kommer göra allt för att genomföra ett bra lopp.

 

Les mer
Mål Åre centrum (kopia)

Årefjällsloppets målgång till Åre Torg

Den 1-2 April är det dags för den fjärde upplagan av Årefjällsloppet, som även är final i långloppens Världsmästerskap, Visma Ski Classics. Nytt för i år är att loppets målgång flyttas från Åresjön upp till Åre Torg!

 

Les mer
ØSTBERG, Ingvild Flugstad 008 (kopia)

Norges lag till världscupen i Sverige

Norge kommer som storfavoriter både till världscupsprinten i Stockholm på torsdag och till helgens tävlingar i Svenska Skidspelen i Falun.
Man har båda dom gula ledartröjorna i form av Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby.
Här är Norges starka lag.

 

Les mer
BRÄNNMARK, Viktor 004 (kopia)[1]

Nationell grupp till Stockholm och Falun

I samband med världscuptävlingar får hemmanationen möjlighet att anmäla ett antal nationella åkare utöver landslagsåkarna. Svenska Skidförbundet har nu tagit ut de åkare som kommer att få chansen att tävla på världscuptävlingarna i Stockholm och Falun.

 

Les mer
NILSSON, Stina 003 TdS16 (kopia)

Landslaget till Stockholm och Falun

Svenska Skidförbundet har tagit ut sex herrar och sju damer som får representera längdlandslaget vid världscuptävlingarna i sprint (k) i Stockholm 11 februari.

Dessutom är det klart vilka sex herrar och sju damer som får förtroendet att åka i landslaget vid Svenska Skidspelen i Falun, 13-14 februari.

 

Les mer
NORDIC ARENA TOBLACH 001 (kopia)

Toblach-Cortina går till plan B

Visma Ski Classics fortsätter i Itlaien:

Visma Ski Classics flyttar sig från Österrike och Seefeld till Italien och Toblach kommande helg. Men även i världscuporten Toblach är det snöbrist och nu går arrangören till plan B som innebär en kortare bana och ny start- och målplats.

 

Les mer
NordicFocus

Lovande mixed-stafetter av Sverige

Sista tävlingsdagen i världscupen i Canmore:

Det svenska landslaget i skidskytte avslutade tävlandet i kanadensiska Canmore med lovande insatser på i single mixed stafett och i mixed stafett. Helt klart är att Sverige har något på gång, även om det inte räckte till pallen den här gången.

 

Les mer