Mobile Version
Desktop Version
MARTIN JOHNSRUD SUNDBY är storfavorit i herrarnas lopp över 15 km klassisk stil, men han har fortfarande inte vunnit ett individuellt VM-guld. Foto: NORDIC FOCUS
MARTIN JOHNSRUD SUNDBY är storfavorit i herrarnas lopp över 15 km klassisk stil, men han har fortfarande inte vunnit ett individuellt VM-guld. Foto: NORDIC FOCUS

VM-guide 15 km klassisk herrar:

Äntligen dags för Sundbys guldmedalj?

Martin Johnsrud Sundby är den stora favoriten på 15 km klassisk stil för herrar. Men den skäggige norrmannen har aldrig vunnit ett individuellt VM-guld och det påminns han om vid varje tävling. Därför vill han gärna ta hem det här och bryta den förbannelsen.
Men vad kan Johan Olsson göra? Ingen vet vilken form han är i - kanske inte han själv heller.

 

15 km herrar med individuell start räknas kanske som den distansen där flest åkare har chansen att vinna. Men efter genrepet i Otepää förra helgen har Sundby seglat upp som den stora favoriten, med hemmahoppet Iivo Niskanen som främste utmanare.
Norge har ett extremt bra lag och har ställt över Emil Iversen, som nu åkt hem från Lahtis, Petter Northug jr och Hans Christer Holund, som var trea i Otepää senast. Spännande att se om unge Klæbo kan kämpa i toppen även här.
Damernas 10 km blev en helt nordisk uppgörelse. Det blir mycket nordiskt också i herrarnas 15 km, men här finns faktisk några andra som kan blanda sig i. Främst Alexey Poltoranin, Maurice Manificat och Alexander Bessmertnykh.
Vad då med Sverige?
Väl, dom blågula tillhör inte dom hetaste guldkandidaterna. Även om man kanske tycker det själva. Johan Olsson kan vinna, det vet alla. Calle Halfvarsson har aldrig lyckats i den här sitsen och få tror att han grejer det nu också. Daniel Richardsson och Jens Burman är bra klassiker, men det verkar inte som om dom har toppformen inne. Emil Jönsson vann SM, men han vinner inte VM.
Finland skall revanschera sig efter ett dåligt damlopp under tisdagen. Frågan är om Niskanen kan matcha Sundby och kämpa om guldet. Dom övriga finländarna kan troligen inte det.

Vårt tips för medaljer
Guld: 
     Martin Johnsrud Sundby, NOR
Silver:     Iivo Niskanen, FIN
Brons:    Didrik Tønseth, NOR

 

DANIEL RICHARDSSON fick det inte riktigt till i skiathlon. Vad kan han göra på favoritdistansen 15 km klassisk i Lahtis? Foto: NORDIC FOCUS
DANIEL RICHARDSSON fick det inte riktigt till i skiathlon. Vad kan han göra på favoritdistansen 15 km klassisk i Lahtis? Foto: NORDIC FOCUS

Dom svenska åkarna
Johan Olsson, Stockviks SF

VM:s största frågetecken. Johan är själv osäker och var inte alls optimistisk på presskonferensen innan tävlingen. Förbundskaptenen Rikard Grip har sagt att han har fullt förtroende för Johan, som vann distansen i Falun 2015 och har en friplats här. I vanlig ordning kommer han till VM nästan utan tävlingar och med en sjukdom i bagaget. Men är det någon som kan slå till ändå så är det ju just Johan Olsson. Blir spännande, men idag tillhör han utmanarna mer än favoriterna.

Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Inget bra VM så här långt. Har klagat på skidorna och har inte sett ut att vara i toppform. Nu får han chansen att bevisa något annat. Men då måste Calle vara med från starten och åka på topp hela vägen. En stentuff bana och ett motstånd man bara möter på VM kräver ett hundraprocentigt lopp och dalkarlen skall blanda sig i medaljstriden.

Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF
Hade vunnit SM om han inte hade knäat på slutet. Men det här är en helt annan tävling och ett helt annat motstånd. Fick släppa på den klassiska delen av skiathlon, vilket var oroväckande. Skidorna såg inte ut att gå maximalt. Det här är Daniels bästa distans. Han var favorit på 15 km klassisk i Oslo-VM 2011, men då vallade man bort sig totalt. Top-10 är godkänt, men har kapacitet till högre.

Jens Burman, Åsarna IK
Gör sitt första VM. Kämpade med Richardsson i skiathlon och verkar också inte vara helt i toppform. Som då han var top-6 i Davos före jul eller då han vann U23-VM på just den här distansen i Rumänien förra året. En Burman i toppform kämpar om dom tio bästa, en Burman på 97% kämpar om en plats kring 15:e.

Emil Jönsson, Anna&Emil SK
Svensk mästare av året på distansen. Hade lite tur då Richardsson föll på slutet. Tog inte poäng i genrepet i Otepää och imponerade inte i teamsprinten här i Lahtis. Fick klart stryk av Norges nya stjärna Klæbo. Kan vara med bland dom 15-20 bästa, men knappast bland dom tio. Kämpar också om en plats i stafettlaget, vilket kan ge en extra motivation.

 

MAURICE MANIFICAT var tvåa på distansen i Falun 2015, men då gick den i fristil. Foto: NORDIC FOCUS
MAURICE MANIFICAT var tvåa på distansen i Falun 2015, men då gick den i fristil. Foto: NORDIC FOCUS

Favoriter
Martin Johnsrud Sundby
är storfavorit, om än inte lika stor favorit som Marit Bjørgen var på damernas 10 km. Sundby vann i imponerande stil i Otepää och han var den ende som kunde följa Ustiugov - som inte åker nu - i skiathlon.
Men 15 km klassisk är en distans där många kan kämpa högt uppe och där dagsform och skidor är extremt viktiga faktorer. Iivo Niskanen är den naturliga utmanaren till Sundby och den andra stora favoriten. Vann i Ruka i säsongspremiären och var tvåa i Otepää. Var också på väg mot guld eller silver i teamsprinten innan krocken med Emil Iversen. Finländarna vallade bort damerna med bakhala skidor, det gör man nog inte igen när det lär bli klister och varmt åter igen.
Didrik Tønseth är Norges näst bästa klassiska åkare efter Sundby. En mycket stilren tekniker, men han är bättre i lösa spår och nysnö. Då hade han haft en bättre guldchans, men han är definitivt en som kan matcha Sundby på den här distansen.

Utmanare
Niklas Dyrhaug
och Johannes Høsflot Klæbo är dom två sista norrmännen. Dyrhaug var nära pallen i Otepää och är förbannad över att han inte fick åka skiathlon. Nu har han chansen, det står också om en plats i stafettlaget. Klæbu har redan bevisat vad han går för och att han inte bryr sig om bristande rutin. Men grejar han hålla tillräckligt högt tempo när han åker ensam?
Alexey Poltoranin visade med sin starka avslutning i Otepää att han har formen inne. Mycket rutinerad mästerskapsåkare som kan slå vem som helst när han är i toppform. Och det är han troligen nu, även om han inte visat det i vinter. Inte överraskande om han grejar en medalj.
Johan Olsson är tävlingens ”dark horse”. Ingen vet riktgt vart Johan står. Men helt klart en nackdel att förberedelserna inte gått enligt planerna. Senast han tävlade - i världscupen i Ulricehamn - var han en bra bit från toppformen. Calle Halfvarsson är också ett osäkert kort, har han verkligen toppformen inne?
Matti Heikkinen vann den här distansen på VM i Oslo 2011. Mycket oberäknelig åkare som blandar toppresultat med lopp långt ner i listan. Fick släppa på skiathlon, det lovar inte så bra.
Maurice Manificat var tvåa efter Johan Olsson i Falun 2015, men han är normalt bättre i fristil. Är dock taggad och kapabel att kämpa i toppen även här. Tror dock han har bättre chans på söndagens femmil.
Alexander Bessmertnykh blir Rysslands hopp när Ustiugov inte åker. Mycket stark i klassisk stil, men det skall mycket till om han tar en medalj.

 

cc_interval_start_men_-_7.5km_3.75km_north_3.75km_south.pdf
cc_interval_start_men_-_7.5km_3.75km_north_3.75km_south.pdf

Så går tävlingen till
En vanlig individuell tävling. Åkarna startar med 30 sekunders mellanrum och åker 2x7,5 km (eller 4x3,75 km - dom går inte genom målet vid varvningen).
Snabbaste tiden i mål vinner.
I det seedade fältet åker dom seedade åkarna på vartannat nummer. Det för att TV skall ha bättre tid att följa dom bästa åkarna. Det betyder också att dom bästa åkarna startar med 1 minuts mellanrum.

Banans svårigheter
Stora delar av banan är den samma som damerna använde i sitt millopp, men båda rundorna kring stadion är lite längre. Också herrarna kommer genom stadion efter halva varvet, men det räknas som 2x7,5 km även om det mera handlar om 4x3,75 km.
Första halvdelen har en tuff backe efter 1 km och sedan ytterligare en till bara några hundra meter senare. Välkänd från tidigare tävlingar. I tillägg till dambanan kommer en ny backe vid ungefär 2 km som är tuff. Herrarna får dock nästan en kilometer lätt terräng in mot passering på stadion.
Den sista halvan har mest använts i fristil i årets VM. Det är samma utgång som på teamsprinten, bredvid hoppbackarna och sedan genom dubbeltunnlarna. Det går uppför hela vägen till hopptornet, sedan en kort, brant utförsbacke innan en ny brant och hård backe uppför.
Här får man samma backe nästan två gånger då man gör en runda och åker upp nästan bredvid den förra backen. Det gör den här rundan tyngre än vad damerna körde på 10 km.
Lätt från 5,5-6 km innan ”indianbacken” där Sundby föll i herrarnas skiathlon och sedan nerfarten till stadion med den berömda Lahtis-kurvan.
En jobbig bana med lite vila. Det gäller att ligga på hela vägen och att orka i motluten. Avstånden kommer att växa mycket mot slutet då åkarna börjar bli trötta. Därför gäller det att ha lite sparat till slutet.

Så gick det senast
VM Falun 2015 (fristil):
Guld:
      Johan Olsson, SWE
Silver:    Maurice Manificat, FRA
Brons:    Anders Gløersen, NOR

 

Startlista

HERRAR, 15 km/C (första start kl.12,45 svensk tid - 30 sek startmellanrum)
 1      REHEMAA Aivar      1982      EST      Fischer
 2      LYUFT Ivan      1998      KAZ      
 3      ANTOLEC Jan      1990      POL      Fischer
 4      DADIC Edi      1993      CRO      
 5      VEERPALU Andreas      1994      EST      
 6      KRASOVSKYI Oleksii      1994      UKR      Fischer
 7      MIKAYELYAN Sergey      1992      ARM      
 8      KNOP Petr      1994      CZE      Fischer
 9      RYPL Miroslav      1992      CZE      Fischer
 10      YOUNG Andrew      1992      GBR      Fischer
 11      VOLOTKA Denis      1985      KAZ      
 12      HAELG Philipp      1991      LIE      
 13      KARP Algo      1985      EST      Fischer
 14      RANKEL Raido      1990      EST      Fischer
 15      PUKHKALO Vitaliy      1992      KAZ      
 16      BURY Dominik      1996      POL      Fischer
 17      EINARSSON Snorri      1986      ISL      
 18      JÖNSSON Emil      1985      SWE      Fischer
 19      LUSTGARTEN Benjamin      1992      USA      
 20      BRATRUD Kyle      1993      USA      
 21      ESTEVE ALTIMIRAS Irineu      1996      AND      
 22      JEANNEROD Alexis      1991      FRA      Fischer
 23      SEMENOV Michail      1986      BLR      Atomic
 24      TSINZOV Veselin      1986      BUL      Fischer
 25      MIYAZAWA Hiroyuki      1991      JPN      Fischer
 26      BJORNSEN Erik      1991      USA      Rossignol
 27      SALVADORI Giandomenico      1992      ITA      Atomic
 28      VOLZHENTSEV Stanislav      1985      RUS      Fischer
 29      POLTORANIN Alexey      1987      KAZ      Fischer
 30      BAUER Lukas      1977      CZE      Fischer
 31      DOBLER Jonas      1991      GER      Fischer
 32      NOECKLER Dietmar      1988      ITA      Fischer
 33      BAUMANN Jonas      1990      SUI      Atomic
 34      JAKS Martin      1986      CZE      Rossignol
 35      BING Thomas      1990      GER      Rossignol
 36      KERSHAW Devon      1982      CAN      Fischer
 37      BOEGL Lucas      1990      GER      
 38      JAUHOJÄRVI Sami      1981      FIN      Oneway
 39      KLÆBO Johannes Høsflot      1996      NOR      Fischer
 40      TURYSHEV Sergey      1985      RUS      Fischer
 41      TERENTJEV Stepan      1996      LTU      
 42      TØNSETH Didrik      1991      NOR      Fischer
 43      NEWELL Andrew      1983      USA      Fischer
 44      HALFVARSSON Calle      1989      SWE      Fischer
 45      POPA Raul Mihai      1997      ROU      
 46      LARKOV Andrey      1989      RUS      Fischer
 47      SMITH Callum      1992      GBR      
 48      LEHTONEN Lari      1987      FIN      
 49      STAREGA Maciej      1990      POL      Fischer
 50      MUSGRAVE Andrew      1990      GBR      Salomon
 51      YOLTUKHOVSKYY Oleg      1987      UKR      
 52      OLSSON Johan      1980      SWE      Fischer
 53      WESTGAARD Thomas Hjalmar      1995      IRL      
 54      RICKARDSSON Daniel      1982      SWE      Fischer
 55      PEREKHODA Ruslan      1987      UKR      Fischer
 56      DE FABIANI Francesco      1993      ITA      Salomon
 57      BIKSE Indulis      1995      LAT      Fischer
 58      BURMAN Jens      1994      SWE      Fischer
 59      CIOANCA Alin Florin      1995      ROU      
 60      BESSMERTNYKH Alexander      1986      RUS      Madshus
 61      LIEDERER Niklas      1991      AUT      Atomic
 62      MANIFICAT Maurice      1986      FRA      Salomon
 63      STADLOBER Luis      1991      AUT      
 64      NISKANEN Iivo      1992      FIN      Rossignol
 65      JOHNSGAARD Knute      1992      CAN      Fischer
 66      DYRHAUG Niklas      1987      NOR      Fischer
 67      COCKNEY Jesse      1989      CAN      Fischer
 68      HEIKKINEN Matti      1983      FIN      Salomon
 69      ORLYK Andrii      1998      UKR      
 70      SUNDBY Martin Johnsrud      1984      NOR      Fischer
 71      DURSUN Hamza      1994      TUR      
 72      KONYA Adam      1992      HUN      
 73      BELLINGHAM Phillip      1991      AUS      
 74      KLISZ Pawel      1992      POL      Fischer
 75      SEGEC Andrej      1994      SVK      
 76      JAKELIUNAS Lukas      1992      LTU      Fischer
 77      MØLLER Martin      1980      DEN      Fischer
 78      AYCICEK Omer      1995      TUR      
 79      KLISEVICIUS Deividas      1997      LTU      
 80      STROLIA Tautvydas      1995      LTU      Fischer
 81      CHUCHUGANOV Yordan      1996      BUL      Fischer
 82      HULGAARD Lasse      1991      DEN      
 83      CLUGNET James      1996      GBR      
 84      BATMUNKH Achbadrakh      1994      MGL      
 85      SEYD Seyed Sattar      1987      IRI      
 86      DE MARRE Thibaut      1998      BEL      
 87      HULGAARD Jens      1989      DEN      
 88      RØMER Tue      1992      DEN      
 89      KOVACS Paul      1990      AUS      

 

Del |
20240326, BURMAN, Jens 023 kopiera

En SM-femmil helt i Burmans smak

En hård SM-femmil. Individuell start. Hårda spår och jämnt före. Många trötta åkare på slutet av säsongen.
Det gillar Jens Burman.
Åsarna-åkaren var i ledningen från start till mål i den sista SM-tävlingen på Pagla skidstadion i Boden under tisdagen. Närmast följde unge Truls Gisselman från Rehns BK.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba vände och vann SM-tremilen

Linn Svahn öppnade bäst och hade ledningen i SM-tremilen i Boden.
Men på andra halvan vände Ebba Andersson på steken och tog sitt första guld under årets SM-vecka i Norrbotten.
Avståndet i mål blev dock bara 8 sekunder.
 

20240325, FBSK SM-guld dam kopiera

Jonna sjuk – Falun-Borlänges första guld

Jonna Sundling blev sjuk och kom aldrig till start. Storfavoriten Piteå Elit försvagades avsevärt och Falun Borlänge SK tog chansen och vann sitt första stafettguld på damsidan.
SM-stafetten för damer i Boden blev en duell mellan dessa två klubbar, dom övriga var långt efter.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

”Häggis” blev Piteås stafetthjälte

Johan Häggström hade dom nödvändiga hundradelarna på sin sida och säkrade stafettguldet för Piteå Elit på Pagla skidstadion i Boden.
Samtidigt var det ett besviket Åsarna-gäng som fick se Edvin Anger förlora upploppsstriden med minsta möjliga margin.
 

20240325, FEMLING Peppe kopiera

Perfekt avslutning för Peppe Femling

Vann SM-guld med sambon Anna Magnusson:

Peppe Femling åkte sin sista tävling.
Och vilken avslutning det blev på karriären.
Tillsammans med sambon Anna Magnusson blev det SM-guld i single mixed på Pagla skidstadion i Boden.
 

kine-og-nils-2-1536x1021 kopiera

Nils Dahlsten vann spurten i Gäddede

Lager 157 också i Flyktningerennet:

Lager 157 Ski Team har haft en mycket bra månad. Under söndagen fortsatte framgångarna då Nils Dahlsten spurtade hem segern i Flyktningerennet mellan Lierne i Norge och Gäddede. Han vann precis före teamkollegan Marcus Johansson.
Bland damerna imponerade Hedda Bångman, Offerdals SK som vann klart.
 

20230314, MYHLBACK, Alvar 004 kopiera

Alvar firade 18 år med seger

Alvar Myhlback har äntligen hunnit bli 18 år. Killen som imponerade som 8:a i Vasaloppet som 16-åring och 3:a som 17-åring.
Han fyllde år i fredags och firade med att vinna Lofsdalen Epic under lördagen efter en tuff fight mot lagkompisen Nils Dahlsten i Lager 157 samt Morten Eide Pedersen, Team Eksjöhus och Max Novak, Team Aker Dæhlie.
 

20240324, SM masstart damer kopiera

SM-guld för Jesper och Elvira i masstarterna

SM-veckan i Boden fortsatte på söndagen med spännande masstarter i fina förhållanden med några minusgrader i luften och vindstilla på vallen. Jesper Nelin vann sitt andra guld i herrarnas lopp, medan Elvira Öberg tog hem segern bland damerna efter att ha avgjort i sista stående.
 

20240324, SVAHN, Linn 030 kopiera

Linn bröt Jonnas segersvit på mållinjen

Edvin Anger tog nytt guld på skid-SM:

Linn Svahn bröt Jonna Sundlings segersvit på skid-SM i Boden med en millimeterseger i damernas sprintfinal. 
I herrenes final var Edvin Anger i tät från start till mål och fick segern som han ville före Johan Häggström.
 

20240323, KARDIN Oskar kopiera

Lager 157 dominerade i Jokkmokk

Nordeskiöldsloppet 220 km:

Det blev seger både i dam- och herrklassen i det 220 km långa Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk under lördagen.
Oskar Kardin och Linnea Johansson vann varsin klass i den kanske största kraftmätningen bland dom svenska längdtävlingarna.
 

20240323, NM 50 km 3 bästa kopiera

Team Eksjöhus-skräll på NM 50 km

Doldis slog Klæbo och vann norska mästerskapen:

Eirik Sverdrup Augdal brukar åka långlopp för svenska Team Eksjöhus.
Men under lördagens körde han femmilen på norska mästerskapen i Lillehammer.
Och vann – före Johannes Høsflot Klæbo.
 

3V4A7914 kopiera

Jesper och Hanna sprintsegrare på SM

Skidskytte:

Det var snöigt med tungt före och viss vind på vallen under lördagens sprint vid SM-veckan på Pagla skidstadion i Boden. Jesper Nelin försvarade guldet från förra året med fullt skytte och snabbaste åktid i herrarnas lopp, medan Hanna Öberg vann överlägset bland damerna.
 

20240323, NM dam 3 bästa 30 km kopiera

Therese Johaug krossade alla i comebacken

Fråga inte om Therese Johaug är klar för femmilen på VM i Trondheim 2025.
I sin comeback över 30 km fristil i norska mästerskapen i Lillehammer var hon totalt överlägsen och krossade allt motstånd.
35-åringen vann med två minuter och 49 sekunder!
 

20240322, ANGER, Edvin 001 kopiera

Trippel Åsarna och Jonna SM-drottning

Skid-SM i Boden:

Åsarna tog revansch från masstarten och vann tredubbel på herrarnas 10 km klassisk på skid-SM i Boden – precis det samma som IFK Mora gjorde i masstarten. Edvin Anger vann före William Poromaa och Jens Burman.
Jonna Sundling tog en överlägsen seger bland damerna och har nu tre SM-guld på tre dagar.
 

20240321, NORTHUG NM-silver (kopia)

Petter Northug chockade med NM-silver

Petter Northug jr chockade alla då han tillsammans med lillebror Even vann silver i teamsprint på norska mästerskapen i Lillehammer.
– Jag såg dubbelt och ville spy, säger Northug som visade upp sitt gamla fighting face.
 

20240321, Emma o Jonna SM-guld kopiera

Piteå och Åsarna vann SM-teamsprinten

Favoritsegrar till Piteå Elit och Åsarna IK i dam- respektive herrklassen i torsdagens SM i teamsprint.
Piteås damer var överlägsna medan Åsarnas herrar fick spurta för guldet.
 

20231125, BERGLUND, Gustaf 001 kopiera

Trippel IFK Mora i herrarnas SM-masstart

IFK Mora SK stod kvar som den stora segraren efter herrarnas 20 km masstart i fristil vid skid-SM i Boden. Tredubbelt var full pott för dalaklubben efter att fem åkare gjort upp om medaljerna på slutet.
Anmärkningsvärt är att A-landslagsåkarna inte fanns med i tätkampen.
 

Picasa

Jonna vann spurten om SM-guldet

Jonna Sundling vann den dramatiska avslutningen på damernas 20 km masstart när skid-SM inleddes i Boden under onsdagen.
Linn Svahn och Maja Dahlqvist tog dom andra medaljerna från en 7-mannagrupp som innehöll alla dom största favoriterna.
– Jag tänkte redan på det näst sista varvet att det skulle bli en spurt, säger Sundling till SVT. 
 

20230331, SM 3 bästa damlag kopiera

Klart för SM i längd och skidskytte

Onsdag startar skid-SM i Boden med ett mäktigt program både med längdåkning och skidskytte. Tävlingarna går i samband med SM-veckan där tävlingar också äger rum i Luleå.
Först ut på onsdag är längdåkarna med 20 km masstart i fristil.
 

svegskidan3 kopiera

Svegsskidan i strålande sol

Strålande sol och perfekta förhållanden bjöds det på när Svegsskidan kördes under söndagen med både individuella tävlingar och stafetter.
- Nu hade vi knappt 100 deltagare men till nästa år hoppas vi på det dubbla, sa tävlingsledaren Håkan Degselius