Mobile Version
Desktop Version
Skistar_JK0804_6247_LÅG

Åre söker skid-SM 2013

ÅRE Destination har ansökt om att arrangera SM-tävlingar i längdskidåkning i Årebjörnen 6-7 april 2013. De aktuella distanserna är 50 och 30 kilometer samt sprintstafetter.

 

Snösäkra vintrar, möjlighet till spektakulära tävlingsbanor och en lång och gedigen erfarenhet av att arrangera sportsliga arrangemang ligger till grunden för att Åre nu kliver in på längdskidåkningens arena. 

För Åre som mest är känd för sina alpina arrangemang genom åren är detta ny mark. Samtidigt är det ett självklart steg att ta för att bli en komplett vinterort.

”Åres längdspår erbjuder fantastiska möjligheter till långlopp och som tidigare aktiv tävlingsåkare skulle det vara näst intill tjänstefel om vi inte jobbade för att få hit SM-tävlingarna till denna fantastiska arena”, säger Johan Engström, ansvarig för Spår & Leder på ÅRE Destination. 

Den tänkta arenan för SM-tävlingarna testades för tävling i år när längdåkarstjärnan Mathias Fredrikssons genomförde sin avslutstävling Åre Cross Country Open i Årebjörnen i mitten av april. Ett spektakulärt och lyckat evenemang där nästa års upplaga är inbokad den 13 april 2013.

 

Åre har under senare år byggt ut spårsystemen i Duved och Årebjörnen samt utökat antalet elbelysta kilometrar totalt. I Åredalen finns det tre spårområden: 

    Duved: 1,5 - 15 kilometersslingor i skyddad skogsmiljö. 1,5 – 7 kilometersslingorna har elljus. De längre sträckorna erbjuder bra backar att träna i. Skicrossbana med kurvor, gupp och korta men branta backar.

    Årebjörnen: 1 - 15 kilometersslingor i fjällskogsterräng med Åreskutan som bakgrund. Elljusspår för 3 och 5 kilometer. Motionsspår för alla och perfekt för Vasaloppsträning. Lång säsong (vanligtvis november-maj).

    Ullådalen: 2,5 och 5 kilometer på fjället som spåras från början av februari. Fantastisk vy och härlig fjällkänsla.

 

Åre som arrangörsort har tidigare bland annat arrangerat 2 alpina VM, 1 mountainbike VM, 24 alpina världscuparrangemang, 6 freestyle världscuparrangemang och ett flertal alpina SM. I området finns dessutom 31 000 bäddar och cirka 50 restauranger redo att ta emot alla atleter, tränare, media och åskådare.

 

Kort om Åre: 

Åre är Skandinaviens största skidort och Sveriges största fjällby med aktiviteter året runt. Tåget stannar mitt i byn och inom en dryg timmes bilresa finns två internationella flygplatser. I Åre finner man, förutom härlig skidåkning, cykling i världsklass och vandring, en mängd restauranger med kulinariska upplevelser, ett stort utbud av aktiviteter och boende samt shopping som man inte förväntar sig att hitta i en by. 

Åre Destination AB ägs av näringslivet i Åre och driver Åre Turistbyrå, Åre Convention Bureau och Spår & Leder. Åre Destination arbetar med att förverkliga Vision 2020 - en gemensam tillväxtstrategi för näringslivet i Åre och kommunen med målsättningen att år 2020 vara Europas mest attraktiva alpina åretrunt-destination. www.are360.com

Del |
Damer Ida I - Anna H - Stina N

Triangeldrama i damernas Fjälltopp

Stina Nilsson dagens starkaste

 Damernas Fjälltoppslopp över 31 km blev en triangelmatch mellan Stina Nilsson och Anna Haag Mora samt Ida Ingemarsdotter, Åsarna. Stina drog än en gång längsta strået, trots att hon verkade avhängd efter halva loppet.

Les mer
Anders S[1]

Anders Södergren satte Johan Olsson på plats

Säsongfinal i Bruksvallarna

Det var något av hemmauppgörelse när säsongens sista stora skidlopp Fjälltoppsloppet avgjordes i Bruksvallarna.  Anders Södergren har en sportstuga i området och Johan Olsson tränade här i flera veckor inför VM.  Ordspråket gammal är äldst höll bra denna dag eftersom Anders drog längsta strået.

Les mer
Jensen (kopia)

”Ludde” är världens snabbaste

Ludvig ”Ludde” Sögnen Jensen från norska Bärum strax väster om Oslo är utan tvekan väldsens snabbaste skidåkare på en så kort distans som 100 m. Nu vann han sin andra seger i Ramundberget, inledingen på Bruksvallarnas Fjälltoppsvecka. Norrmannen var i en klass för sig.

Les mer
20150417_143336 (kopia)

Maja satte dit ”silver-Stina” i supersprint

Ramundbergets extremsprint över 100 m blev på herrsidan en triumf för världens snabbaste på så kort distans Ludvig Sögnen Jensen medan Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge satte Stina Nilsson, Mora på plats i damtävlingen.

Les mer
DYRHAUG, Niklas 011 (kopia)

Världsmästare tappade körkortet

Niklas Dyrhaug vann VM-stafetten i Falun, men strax efteråt blev det betydligt tråkigare för norrmannen.
Han stoppade med 79 km/t i en 50-zon hemma i Norge och tappade körkortet.
Därmed får han spatsera tillsammans med stafettkollega Petter Northug jr…

 

Les mer
GRIP i Bruks 14 (kopia)

Volkswagen och landslaget förlänger samarbetet

Efter sju år av samarbete väljer nu Volkswagen och det svenska längdlandslaget att fortsätta tillsammans i minst tre år till. Det innebär att det framgångsrika och folkkära landslaget även i fortsättningen tar sig till tävlingar och träningar med Volkswagen-bilar.

 

Les mer
NordicFocus

Johan Edin opererad i axeln

VM-sprintern Johan Edin har opererats i axeln. Han skriver själv på sin hemsida att menisken och ledkapseln nu sitter på rätt plats igen, efter att Johan haft mycket besvär med axeln genom vintern.

 

Les mer
Boner i Årefjällsloppet (kopia)

Team Coop blir Team Coop-Exspirit

Långloppslaget Team Coop blir Team Coop-Exspirit när Exspirit nu tillkommer som titelsponsor tillsammans med Coop.

 

Les mer
NordicFocus

Hetland landslagstränare i Norge

Fd sprintmästaren Tor Arne Hetland går in i det norska landslagssystemet som ny tränare. Han kommer närmast från jobbet som tränare för Kanadas landslag och blir nu assisterande tränare till Trond Nystad för dom norska herrarna.

 

Les mer
Kalla Dundret Runt 2015 (kopia)

Charlotte Kalla på okänd mark

Debuterar i skidalpin tävling:

Charlotte Kalla lägger sig inte på badstranden när säsongen är slut. Nej, hon åker till Kiruna för att hälsa på familj och hon kommer att debutera i tävlingen Keb Classic i skidalpinism.
En helt ny och mycket tuff utmaning för världsmästaren.

 

Les mer
HAMMARBERG, Gunnar 001 (kopia)

Juniortränaren Gunnar Hammarberg slutar

Gunnar Hammarberg avslutar sin tjänst som junioransvarig inom längdverksamheten på Svenska Skidförbundet.
Det skriver skidförbundet på sin hemsida www.skidor.com.

 

Les mer
ERKERS, Frida 004 (kopia)

Frida Erkers fick Jim Åhls Minnesfond

Frida Erkers från Sundbybergs IK har tilldelats Jim Åhls Minnesfond för 2015. Frida har haft stora framgångar den gångna säsongen med en 12:e plats på U23-VM i Kazakstan som kanske det bästa resultatet.

 

Les mer
NordicFocus

Marit Björgen fortsätter karriären

Under måndagen kom svaret som hela skidvärlden har väntat på:
Marit Björgen fortsätter sin karriär ytterligare ett år!
Skiddrottningen med 93 världscupsegrar säger att hon tar ett år i taget, men 35-åringen säger sig vara 100 procent klar för ytterligare satsning.

 

Les mer
marika_800 (kopia)

Marika Sundin vann efter 120 km!

Marika Sundin från IFK Mora SK stod för en imponerande prestation under helgen då hon vann Troll Ski Marathon över 120 (!) kilometer i Norge.
Med tiden 7 timmar, 4 minuter och 56 sekunder hade hon bara ett 50-tal herrar framför sig.

 

Les mer
Marcus Hellner Dudret Skate (kopia)

Marcus Hellners sköna revansch

Marcus Hellner fick sin revansch på Daniel Richardsson i Dundret Runt och det med besked.

 

Les mer
Anders Södergren Åre XCO (kopia)

Anders visade form i Åre XCO

Anders Södergren, Hudiksvall demonstrerade sin fina höstform då han överlägset vann Åre Cross Open, en 13 km lång skejttävling med både klättring och utförsåkning. Mest det förstnämnda.

- Jag blev glad då jag i en uppförsbacke såg att Jerry Ahrlin lång närmast mig, sa Anders, väl medveten om att Jerry inte kört värst många skejtpass i vinter.

Les mer
4K9A0011 (kopia)

Daniel och Charlotte vann NSD Classic

Det blev favoritsegrar till Daniel Richardsson och Charlotte Kalla i det klassiska långloppet NSD Classic i Gällivare under lördagen.

Daniel kämpade med Johan Olsson om herrsegern, medan Charlotte i vanlig ordning var suverän i damklassen. Hon hade totalt 10:e bästa tiden.

Les mer
RICHARDSSON Årefjäll 2015 (kopia)

Och dessa kör i Gällivare på lördag

Det andra stora långloppet i Sverige på lördag är Dundret Runt eller NSD Classic från Hellnerstadion i Gällivare.
Här finns våra absolut bästa åkare med världsmästarna Charlotte Kalla och Johan Olsson i spetsen.

 

Les mer
EDENROTH, Karl 002 (kopia)

Anmälda till Åre Cross Country Open

På lördag smäller det alltså igen för Åre Cross Country Open, tävlingen som kom till stånd som en avslutning för Mathias Fredrikssons karriär, men som bara fortsatt och blivit en riktig avslutning på säsongen för många.

 

Les mer
INGEMARSDOTTER, Ida 020 (kopia)

Ida Ingemarsdotter ”Årets Härjedaling”

Ida Ingemarsdotter har av Härjedalsföreningen i Stockholm utsetts till ”Årets Härjedaling 2014”.
En utmärkelse som OS-mästarinnan i stafett är mycket glad för.

 

Les mer