Mobile Version
Desktop Version
VM-GENERALEN Patrik Jemteborn har nu 300 dagar kvar innan hans team öppnar dörrarna till skidskytte-VM i Östersund. Över 12.000 biljetter är redan sålda, boendefrågan är en viktig punkt på agendan idag. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock
VM-GENERALEN Patrik Jemteborn har nu 300 dagar kvar innan hans team öppnar dörrarna till skidskytte-VM i Östersund. Över 12.000 biljetter är redan sålda, boendefrågan är en viktig punkt på agendan idag. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock

Boendefrågan måste lösas i Östersund:

300 dagar till skidskytte-VM

Det börjar närma sig skidskytte-VM i Östersund, endast 300 dagar återstår. Dagar som går fort och som gör att arrangören nu går in i en intensiv förberedelsesfas.
Drygt 12.000 biljetter är redan sålda och många börjar redan längta efter skidskytte-festen i mars 2019.
Redan nu vet man att stafettlördagen är mycket populär - speciellt efter dom svenska framgångarna på OS i Pyeongchang i vintras.

 

Biljettförsäljningen är alltså gott igång, sponsormässigt är man inte helt hemma än, men det rullar på och OS-framgångarna har givetvis inte varit någon nackdel för arrangören.
Samtidigt förbereder man också Stadsfesten som skall omvandla Östersund till en VM-fest under dagarna då alla besökare kommer. Prisutdelningar och underhållning kommer att ske utanför Rådhuset som blir centralt i kvällsarrangemangen. Alla prisutdelningarna på stan kommer att starta klockan 20,19 - precis som skid-VM i Falun 2015 startade sina klockan 20,15.
En akilleshäl för arrangören är givetvis att Östersund inte har hotell så det räcker till ett VM där man förväntar över 100.000 besökare. Det ryktas att det redan är fullt i Åre och att folk har bokat helt till Sundsvall under VM-dagarna.
Den 29 maj arrangerar man VM café och får besök av supersupportern Bosse Lindström från Biathlon Family Sweden. Han kommer att berätta hur det fungerar att hyra ut sitt hem under VM och dessutom skall man få värdskapsinspiration från hotelldirektören Nicky Eby.
Skidskytte-VM kommer också att deltaga i löpstafetten St Olovsloppet från Trondheim till Östersund i dagarna 27-30 juni och man hälsar alla intresserade välkomna att vara med.

Boendet är alltså en viktig fråga för arrangören. Så här skriver VM-generalen Patrik Jemteborn i ett pressmeddelande:
 
- Kommer direkt att tänka Zack Snyders mastodontfilm 300 från 2007 som handlar om det historiska slaget vid Thermopyle där Spartanernas kung Leonidas och hans 300 krigare strider till siste man mot den Persiske kungen Xerxes och hans armé av över en miljon soldater. Jämförelsen kan tyckas långsökt men handlar lite om att man måste använda de resurser man förfogar över för att göra stordåd.

Samma sak handlar hotellmagnaten Stordalens Jordgubbsfilosofi om där han som liten pojk bad sin pappa om finare jordgubbar att sälja på marknaden men fick till svar att ”Petter, sälj de jordgubbar du har, för de är de enda du kan sälja”. Gräv där du står är en annan sliten kliché men som ändå funkar när det handlar om var vi står i VM-arbetet i dag.

Vi får nästan dagligen samtal och inspel från diverse förståsig-påare som säger att ni klarar inte av att genomföra ett VM om ni inte köper min produkt eller tjänst. Även om det är den mest innovativa idé vi någonsin hört talas om säger vi nej då vi redan har 50-elva supertoppen innovationer som aldrig tidigare har visats på ett skidskytte-VM. Dessa kvalitetssäkrar vi nu och utbildar våra fantastiska 950 funktionärer på.

Genom att fortsätta vara dem vi är, med de projekt vi ska genomföra på den underbara plats som Östersund och Jämtland Härjedalen är, blir vi världsunika.

Med 300 dagar kvar har vi lämnat tankesmedjorna för att vara i VM-verkstaden och leverera ”Hela Sveriges Skidskytte-VM som ska överträffa alla för väntningar och vara guld värt för alla”.

Tävlingsprogrammet
Ett preliminärt tävlingsprogram finns nu också, även om det kan komma att bli ändringar på det. Så här ser det ut:

Torsdag 7 mars:
15,15    Mixstafett
20,19    Medaljceremoni rådhuset

Fredag 8 mars:
15,15    Sprint damer
20,19    Medaljceremoni rådhuset

Lördag 9 mars:
14,15    Sprint herrar
20,19    Medaljceremoni rådhuset

Söndag 10 mars:
12,15    Jakstart damer
14,30    Jaktstart herrar
20,19    Medaljceremoni rådhuset

Tisdag 12 mars:
14,15    Distans damer
20,19    Medaljceremoni rådhuset

Onsdag 13 mars:
14,15    Distans herrar
20,19    Medaljceremoni rådhuset

Torsdag 14 mars:
14,15    Singelmixstafett
20,19    Medaljceremoni rådhuset

Lördag 16 mars:
12,15    Stafett damer
15,15    Stafett herrar
20,19    Medaljceremoni rådhuset

Söndag 17 mars:
11,30    Masstart damer
14,00    Masstart herrar
20,19    Medaljceremoni rådhuset

Del |
MARIA o JENS 001 (kopia)

Se Klarälvsloppet i Värmland direkt här

Websändningen startar söndag kl.08,45:

Stora delar av långloppseliten kommer till start i söndagens Klarälvsloppet på den gamla banvallen mellan Hagfors/Uddeholm och målet i Karlstad.
Det kallas för ”Sommarens Vasalopp” och är också 90 km långt.
Du kan se loppet direkt här. Starten går 09,00 på söndagsmorgonen.

 

Les mer
20180318, KYLLÖNEN, Anne 008 (kopia)

Anne Kyllönen tvingades till operation

30-åriga finska landslagsåkaren Anne Kyllönen har problem med ryggen - så stora problem att hon tvingades till operation.
Det kan förstöra stora delar av VM-säsongen för Kyllönen som också hade en problematisk säsong i vintras.

 

Les mer
KEKs-kronika

Därför får inte ”Sebbe” kollegornas stöd

Krönika:

WADA tar in Ryssland i värmen. En skandal tycker idrottsvärlden.
Svenska OS-hjälten Sebastian Samuelsson står på barrikaderna och kämpar för en ren idrott. Han har hotats av en rysk ”dödspatrull”.
Men var är stödet från idrottskompisarna?
Det har uteblivit. Något som inte överraskar.

 

Les mer
20170107, KLÆBO, Johannes Høsflot 008 (kopia)

Klæbo fick rejält med stryk i test

Tillbaka efter tandproblem och förkylning, men:

Johannes Høsflot Klæbo är tillbaka efter problem med en tand och påföljande förkylning. Men han är långt ifrån i toppform.
Under onsdagskvällen tappade han rejält i det skallade ”Brå-testet” - OS-kungen slutade först på en 15:e plats. Slagen med 2,36 minuter av Didrik Tønsth.

 

Les mer
20180919, KORSGREN Lina Vasaseger 2018 (kopia)

Vasaloppssegrarinnan i nytt team

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, kommer i Visma Ski Classics, representera långloppsteamet Team Ramudden. Teamet är en satsning från Ramudden tillsammans med Korsgren, för att ge förutsättningar för nästa generations skidåkare att växa fram.

Les mer
Newspower.it

Sverige vann 3 av 4 världscuptitlar

Världscupen på rullskidor avslutades i helgen:

Sverige dominerade totalt i världscupen på rullskidor i sommar. Totalt blev det svensk seger i 3 av 4 världscuper och det blev blågult på pallen i samtliga.
I herrklassen blev det dubbelt i den totala listan genom Robin Norum och Victor Gustafsson, medan juniorerna Johan Ekberg och Moa Hansson också kom hem från finalen i Italien med världscupstrofén.

 

Les mer
2

Nu åker damlandslaget till Toblach

Damerna har varit hemma i två veckor efter det senaste lägret vid skidtunneln i Torsby. Nu är det barmarksläger i italienska Toblach som gäller.
Idag ansluter längdlandslagets damer till lägret i tyroleralperna, där herrarna tillbringat en vecka. Fyra dagar får de tillsammans innan det är dags för herrarna att åka hem.

 

Les mer
Newspower.it

Gjerdalen starkast på Alpe Cermis

Tord Asle Gjerdalen brukar trivas bra i Val di Fiemme, där han dominerat Marcialonga flera gånger. Nu var han också bäst när Guide World Tour på rullskidor avslutades med en fem mil lång etapp med målet uppe på Alpe Cermis, samma plats som Tour de Ski avslutas varje år.

 

Les mer
Newspower.it

Svenska segrar i VC-finalen i Italien

Juniorerna var på segerspåret:

Dom svenska rullskidåkarna gjorde sina saker mycket bra under helgens avslutande två tävlingar i Val di Fiemme. En tight masstart under lördagen följdes upp med en jaktstart under söndagen.
Sverige fanns med i toppen i samtliga fyra klasser och till slut blev det svensk seger i fyra av världscuperna (det återkommer vi till).

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Moa Hansson vann i världscupen

Landsbro-junioren Moa Hansson fixade Sveriges enda seger på dom två första tävlingarna av världscupfinalen på rullskidor i Trentino i norra Italien.
Hon vann den inledande korta distansen över 2,5 km i klassisk stil. Sverige fick flera pallplatser, men det här var enda segern.

 

Les mer
20180914, multibana i Grönklitt (kopia)

Bygger rullskidbana för vanliga motionärer

Orsa-Grönklitt:

Det har varit en dröm länge, att anlägga en multiskidbana i Orsa Grönklitt. Nu är det första spadtaget avklarat och byggnationen har påbörjats. Redan nästa höst kommer en cirka fem kilometer lång bana att vara färdigbyggd. En investering i tiden, till glädje för ett flertal olika målgrupper.

 

Les mer
Sälen-Mora 110228 Öppet SpårFina spår vid SmåganFoto Nisse Schmidt

99.847 anmälda under Vasaloppsåret 2018

Vasaloppets vintervecka 2018 och Vasaloppets sommarvecka 2018 lockade totalt 97 803 anmälda deltagare, varav 68 procent män och 32 procent kvinnor. Lägger man dessutom till loppen för de yngsta (Barnens Vasalopp skidor, cykel och löpning i både Sälen och Mora) blev det totala antalet 99 847. Det är nytt rekord för elfte året i följd.

 

Les mer
20180913, 60 åkare i MS biathlon (kopia)

60 åkare i skidskyttets masstart

Många förväntar kaos när IBU nu dubblar antalet deltagare i masstartstävlingarna från 30 till 60.
- Men vi har testat det här med bra resultat, säger dom ansvarige för det internationella förbundet som röstade genom ändringen vid IBU-kongressen i Kroatien förra veckan.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Sluta slakta vårt kulturarv FIS!

Krönika:

Slitvargarnas tid är i princip över i längdvärldscupen. FIS rensar bort de verkliga uthållighetsproven till förmån för i huvudsak snabba, TV-vänliga ”F 1-lopp” med korta åktider.
Det känns som en FIS-slakt av vårt kulturav.

 

Les mer
ski-team-sweden-rollerski-2018 (kopia)

Rullskidslandslaget till VC-finalen i Italien

Svenska Skidförbundet har tagit ut truppen till sommarens final av rullskidsvärldscupen i Italienska Trento/Val di Fiemme.
Världscupen avslutas med en mintour som omfattar fyra etapper. I Trento startar tävlingarna med ett tufft uppförslopp i klassisk teknik 13 september. 14 september blir det supersprint i fri teknik.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Northug vill ha höjdträning i landslaget

Det norska herrlandslaget har bestämt sig för att inte träna i höjden så mycket som tidigare inför den kommande VM-säsongen.
Det retar Petter Northug jr, som menar det är oerhört viktigt att träna mycket i höjden. 32-åringen är helt klart av en annan uppfattning än landslagschefen Vidar Løfshus.

 

Les mer
20171203, HERRMANN, Denise 040 (kopia)

Skidskytte-VM till Pokljuka och Oberhof

Pokljuka i Slovenien skall arrangera VM i skidskytte 2021 och tyska Oberhof blir VM-ort i 2023. Det bestämdes på IBU-kongressen i Kroatien den gångna veckan.
Nästa VM är dock i Östersund kommande vinter. Innan Oberhof:s VM kommer också OS i Kina 2022.

 

Les mer
20170701, DYVIK, Karl-Johan 043 (kopia)

Italien väntar för seniorlandslagen

Karl-Johan Dyvik sliter och stannar hemma, men:

Toblach, i regionen Trento i norra Italien, är en etablerad världscuport på vintern. Nu står orten värd för längdlandslagets barmarksläger. Herrarna finns på plats från den 10–21 september och damerna den 17–28:e.

 

Les mer
Pontus_Nordström_varvning_2 (kopia)

Britta och Pontus vann UVK-rullen

Upplands två toppåkare i långloppscupen segrade i årets UVK-RULLEN. Världens bästa långloppsåkare Britta Johansson Norgren, Sollefteå IF och Lager 157, vann på ett imponerande sätt i damklassen och Pontus Nordström, Östervåla IF och Team Serneke, kunde också åka ifrån ett bra startfält i herrarnas tävlingsklass och vinna ganska klart.

 

Les mer
20180317, ÖBERG, Jennie 001 (kopia)

Jennie Öberg flyttar hem till Kalix

Har separerat från sambon Calle Halfvarsson:

Jennie Öberg lämnar Falun och sambon Calle Halfvarsson och flyttar hem till Kalix.
Efter en stunds fundering har hon bestämt sig för att satsa vidare trots att hon förlorade sin landslagsplats efter den förra säsongen.
Nu är det ”back to basic” för Piteå-åkaren.

 

Les mer