Mobile Version
Desktop Version
15.01.2022, Brezno-Osrblie, Slovakia (SVK):Sara Andersson (SWE) - IBU Cup Biathlon, pusruit women, Brezno-Osrblie (SVK). www.biathlonworld.com © Stancik/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or distri
STORTALANGEN Sara Andersson från Mora vann i Torsby. Foto: IBU

Skidskytte:

Fjärde deltävlingen i Swe Cup i Torsby

Den fjärde av fem tävlingshelger i den nationella Sverigecupen inleddes under lördagen i Torsby med spännande masstarter i sol och snabba spår, men med viss vind som ställde till det på skjutvallen. Det var drygt 150 skidskyttar som kom till start och kämpade hårt i åtta olika klasser.

 

Damer 16/17
Elsa Tänglander från Tullus är uttagen till junior-VM trots sin ringa ålder och visade ännu en gång sin styrka i spåret. Hon låg visserligen bara tvåa efter två bom i första liggande, men tog över täten på vägen till det andra skyttet och lämnade därefter vallen i en ledning med 41 sekunder före Svegs Wilma Helmersson efter ytterligare en straffrunda. I första stående lyckades Elsa dessutom nolla och utökade avståndet ytterligare och var sedan en dryg minut före närmaste konkurrent, trots tre missade skott i det sista skyttet. Tack vare den snabba åkningen blev Elsas segermarginal hela 1,43 före Wilma som missade tre skott totalt. Hon hade i sin tur 45 sekunder tillgodo mot Ellen Rydhult från Ramundberget som blev trea med fem bom.

Herrar 16/17
Tack vare fem fullträffar i det första skyttet tog Limas Ville Åkerlund ledningen med sju sekunder, men åkte på en bom i det andra skyttet och blev passerad av Teo Dolk från I 21 som hade samma resultat. Teo drog ifrån ytterligare på nästa varv och lämnade sedan vallen 34 sekunder före Ville efter en bom vardera i första stående och hade ett försprång på närmare 50 sekunder inför det avslutande skyttet. Men där missade Teo alla fem skotten och hamnade utanför pallen, medan Ville stormade mot segern trots en straffrunda. I mål var han 13 sekunder före Ornäs Anton Modigs som tog in 20 sekunder på slutvarvet och som hade 20 sekunder tillgodo mot trean, Tore Sandegård från Valbo - båda efter sex missade skott.

Damer 18/19
Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund tog täten trots en straffrunda i det inledande skyttet, men åkte på en bom även i andra liggande och blev passerad med drygt 20 sekunder av Sundsvalls Ida Bergfors som lyckades skjuta fullt. Ida drygade ut ledningen med 10 sekunder trots ett missat skott i första stående och hade fortfarande en dryg halvminut tillgodo mot närmaste åkare inför det sista skyttet. Tack vare ännu en nolla gick hon ut på slutvarvet i fortsatt ledning med 19 sekunder före Rebecca Sandnäs från I 21 som också sköt fullt och utökade sedan segermarginalen med ytterligare en sekund på vägen till mål. Astrid avslutade med en bom och var drygt 50 sekunder bakom Ida på tredje plats i mål med fem missade skott.

Herrar 18/19
Storfavoriten Jacob Larsson från Mora fick en jobbig start med två inledande bom och lämnade vallen först på sjunde plats, 20 sekunder från täten. Men tack vare snabb åkning var han ifatt inför det andra skyttet och tog sedan över ledningen trots ännu ett missat skott. Jacob fick samma resultat även i första stående, men utökade avståndet ytterligare och var drygt sekunder före närmaste man inför avgörandet på vallen. Tyvärr fick han stora problem och tvingades åka fyra varv i straffrundan - och i stället var det Limas Karl Grönland som var först ut på slutvarvet och som var 16 sekunder före Jacob i mål som vinnare efter fem missade skott. Albert Marjeta från Luleå blev trea, 55 sekunder från segern med sex bom.

Damer 20/22
Det var Sara Andersson från Mora som tog kommandot trots en bom i det inledande skyttet, 18 sekunder före Tullus Bente Skåle. Men medan Sara åkte på två bom i andra liggande lyckades Bente nolla och tog över täten. På väg in till första stående hade de sällskap, men Bente klarade sig med en bom och gick ut på det fjärde varvet 13 sekunder före Sara som missade två skott och som hade klubbkompisen Alva Sköld i släptåg. Alla tre JVM-åkarna kom sedan in tillsammans till det sista skyttet där Sara drog det längsta strået. Hon klarade sig med en bom och gick ut på slutvarvet drygt 20 sekunder före konkurrenterna och kunde ta det lugnt på vägen mot mål. Bakom henne åkte Alva ifrån Bente och var bara åtta sekunder bakom Sara i mål som tvåa - medan Bente var 46 sekunder från segern.

Herrar 20/22
Älvdalens Oscar Andersson hade ledningen efter en nolla i det första skyttet, strax före Anton Ivarsson från Tullus. När båda fortsatte med samma resultat även i andra liggande tog Anton över täten och drygade sedan ut avståndet till 24 sekunder på det tredje varvet. Däremot åkte han på en straffrunda i första stående och fick ännu en gång sällskap av Oscar som lyckades skjuta fullt för tredje gången. På nytt körde Anton ifrån honom och hade 20 sekunder tillgodo när det var dags för det sista skyttet - och efter ytterligare en bom kunde han helt ohotad ta hem segern med en dryg minut före Oscar. Melker Nordgren från Ornäs blev lite överraskande trea i mål, drygt två minuter från segern efter totalt tre bom.

Damer seniorer
Nicolina Lindqvist från Biathlon Östersund var först ut från vallen efter fullt i det inledande skyttet. Däremot åkte hon på tre bom i andra liggande, medan Finnskogas Annie Lindh tog över täten - och på väg in till första stående hade de även sällskap av snabbåkande Anna-Karin Heijdenberg från Tullus. Tack vare fem fullträffar behöll Annie ledningen, men var på nytt tillsammans med Anna-Karin när det var dags för sista stående. Nicolina var nio sekunder bakom, men klarade sig med en bom och gick ut på slutvarvet i en klar ledning och vann till sist med en knapp halvminut tillgodo. Anna-Karin tog in 15 sekunder mot Annie på slutvarvet och lyckades också spurta till sig andraplatsen med en tiondels marginal i mål.

Herrar seniorer
Trots två bom i det första skyttet lämnade Limas Tobias Arwidson vallen i en knapp ledning och kom sedan in till andra liggande i sällskap med Oskar Ohlsson från Tullus som hade samma resultat. Medan den senare missade ytterligare två skott lyckades Tobbe skjuta fullt och hade ett försprång på knappt 50 sekunder inför det tredje skyttet. Tack vare ännu en nolla växte avståndet med 40 sekunder till - och Tobbe kunde till och med kosta på sig en straffrunda i sista stående. Han tog till sist hem segern med hela 1,37 före Oskar som hade totalt åtta bom, medan David Nykvist fixade en tredjeplats till hemmaklubben SK Bore, även han med åtta missade skott - 2,40 bakom Tobbe.

 

Del |
20240424, ANDERSEN, Iver Tildheim 010 kopiera

Väntade landslagsgrupper i Norge

Efter att det redan har skrivits om Johannes Høsflot Klæbo och Kristine Stavaas Skistads återkomst till landslagen i Norge så var det inga stora överraskningar när det norska skidförbundet presenterade sina landslagsgrupper inför nästa säsong under onsdagen.
Men ut åker två trotjänare på herrsidan.
 

20240423, Stina till Ragde kopiera

Stina Nilsson satsar på Ski Classics

Byter sport igen, lämnar skidskyttet:

Stina Nilsson fortsätter att överraska. Nu meddelar den tidigare OS- och VM-segrarinnan på längdskidor att hon ger upp sin skidskytte-karriär och satsar på långloppen i Ski Classics.
Hon är redan upplockad av topplaget Team Ragde Charge som i året säsong tog tredubbelt i herrklassen.
 

20240413, HOEL Johan kopiera

Här är segrarna i vinterns Ski Classics

Norge tog över båda dom gula tröjorna i Ski Classics den här vintern. Medan Ida Dahl, Team Engcon och Emil Persson, Lager 157 var förra säsongens dominanter med svenskt pass gick årets segrar till Emilie Fleten, Team Ramudden och Johan Hoel, Team Ragde Charge.
Så här gick det i dom lika tävlingarna i vinterns långloppscup.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba parkerade Frida i Fjälltopploppet

Det var aldrig någon tvekan i tungviktsduellen i Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Ebba Andersson parkerade Frida Karlsson och alla andra och vann med tre och en halv minut.
Dessutom vann pojkvännen Gustaf Berglund herrklassen före klubbkompisen i IFK Mora Axel Jutterström.
 

20240420, SVENDSEN, Anna 010 kopiera

Anna Svendsen avslutar sin karriär

Den norska landslagsåkaren Anna Svendsen, 34 avslutar sin karriär.
– Ett nytt kapitel i livet står för tur, skriver åkaren från Tromsö i norra Norge som nu börjar jobba som sjuksköterska.
 

20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.