Mobile Version
Desktop Version
SIMEN HEGSTAD KRÜGER har en enkel förklaring på toppformen under OS i Pyeongchang: Han var nyförälskad! Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock
SIMEN HEGSTAD KRÜGER har en enkel förklaring på toppformen under OS i Pyeongchang: Han var nyförälskad! Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock

Därför vann Simen Hegstad Krüger OS-guldet:

– Vann för att han var förälskad!

Simen Hegstad Krüger är en av Norges absolut hetaste åkare inför den kommande VM-säsongen. Han vann sensationellt två OS-guld i Pyeongchang i vintras och i sommar har han för det mesta varit överlägsen på rullskidor.
Och nu säger han varför han var så bra under OS:
– Jag var nyförälskad!

 

25-åringen från Oslo menar att enkel forskning visar att det är lättare att vinna skidtävlingar när man är nyförälskad. Och enligt VG får han stöd av landslagstränaren Arild Monsen.
Krüger fick besök av sin nya flickvän under OS i Korea och han menar att det är enkelt att hitta orsaken till framgångarna.
– Vi blev tillsammans på den här tiden förra året. Och jag fick sedan min bästa säsong någonsin. Så superenkel forskning visar att det hjälper att vara förälskad, säger Krüger till VG och skrattar.
Han imponerade i skiathlontävlingen på OS där han föll i starten och var en av dom sista ut ur stadion. Sedan jobbade han sig genom fältet och när han nådde täten ryckte han ifrån och gick solo till mål. En sällan skådad uppvisning.
Det gav också en plats i stafettlaget där Norge tog guldet.
– Det är klart att om man har det bra på hemmaplan och trivs så ger det energi. Det hjälper i allt man gör, säger OS-mästaren.
Han säger att han fortfarande är förälskad och tror att effekten håller i sig i lång tid. Så då är det bara för konkurrenterna att huka sig.

Klæbo var också nyförälskad
VG påtalar också att Johannes Høsflot Klæbo som tog tre OS-guld också var nyförälskad då han kom till Pyeongchang.
Nu skojar VG med det norska herrlagets åkares civila status. Den nye landslagstränaren Eirik Myhr  Nossum gifte sig själv för ett par år sedan och säger till tidningen att ”det kanske blir för mycket att jakta på ”två ställen samtidigt”.
Speciellt Petter Northug jr och Emil Iversen får genomgå som singlar i laget. Niklas Dyrhaug blir sambo med sin nya flickvän, medan Didrik Tønseth och Martin Johnsrud Sundby sedan länge är i fasta förhållanden. Tønseth bor tillsammans med landslagskollegan Anne Kjersti Kalvå, som också är Marit Bjørgens kusin.
VG menar att man skall upp för veteranen Eirik Brandsdal i vinter. Han är nämligen nyförälskad i sin Cecilie. Sprintkollega Sindre Bjørnstad Skar har också fast sällskap med sin Trine.

Krüger satsar på VM-guld
Men tillbaka till OS-hjälten Simen Hegstad Krüger. En 25-åring som inte slamrar med dörrarna, men som går stillsamt fram och låter resultaten tala.
Han har trots två OS-guld endast en världscupseger. Det var då han vann 15 km fristil i Toblach förra säsongen.
Men under vinterns VM i Seefeld lär han bli en av favoriterna när det drar ihop sig till fristilslopp.
Han är dock försiktig med att sätta för stor press på sig själv.
– Jag har använt lite tid på att hitta mål som motiverar mig. Det att hitta lagom svåra mål. Ett mål som skall ge positiv energi. Av individuella tävlingar så ha jag vunnit två, det ena av dom på OS. Att förvänta att jag skall grejs guld under VM kan vara mycket, säger Krüger till VM.
Han anses vara lite bättre i fristil och därför är kanske den avslutande femmilen samt skiathlon hans två bästa möjligheter i Seefeld.
– Jag har väldig lust att åka hem från VM med en individuell medalj och guld i stafetten, säger han till tidningen. Jag känner att jag är ett snäpp starkare än förra året. Jag hoppas det skall hålla till vintern så jag kan bli bättre även där, säger killen som ibland chockat landslagskollegorna på träning den här sommaren.

 

Del |
BETTAN EM-fyra (kopia)

”Bettan” övertygade i sprinttävlingen

Skidskytte-SM i Idre:

Det var fortsatt grått, regnigt och blåsigt på Idre Fjäll när skidskyttarna fortsatte säsongspremiären med sprint på söndagen. Elisabeth Högberg sköt fullt och vann damklassen övertygande, medan det blev dubbelt norskt i topp bland herrarna.

 

Les mer
20180129, NEPRYAEVA, Natalia 021 (kopia)

Ryska segrar i fristil i nordfinska Olos

Helgens premiärtävlingar i nordfinska Olos avslutades med fristilslopp både för damer och herrar under söndagen.
Det blev ryska segrar i båda klasserna genom Natalia Nepryaeva och Andrey Melnichenko.

 

Les mer
20181110, NILSSON Emma SM-masstart (kopia)

Emma och Martin SM-vinnare i masstart

Skidskytte-SM i Idre:

Idre Fjäll bjöd på svåra förhållanden med blåst, regn och sockrig snö när säsongen inleddes med masstart för skidskyttarna på lördagen. Emma Nilsson och Martin Ponsiluoma visade kyla i det sista skyttet och blev svenska mästare.

Les mer
20181110, Ebba Andersson (kopia)

Bruksvallsloppet räknar med ordinarie program

Trots mildväder med en vecka kvar till den TV-sända Sverigepremiären är arrangörerna i Bruksvallarna optimistiska inför tävlingshelgen.
- Vi jobbar intensivt med att få till bra tävlingsbanor, säger tävlingsledare Mikaela Sundbaum.

 

Les mer
YAKIMUSHKIN, Ivan 002 (kopia)

En ny generation stormar fram

Distanstävling i Olos:

Ok, Justyna Kowalczyk har lagt av men blev ändå 3:a över 5 km klassisk i finska Olos under lördagen.
Men det var den unga generationen som dominerade tävlingen både bland damer och herrar. Tyska Victoria Carl vann damernas 5 km och ryske U23-VM-medaljören Ivan Yakimushkin vann herrarnas 10 km.

 

Les mer
20180131, VALNES Erik 001 (kopia)

Norsk U23-världsmästare slog Bolshunov

Norges U23-världsmästare i sprint Erik Valnes slog självaste Alexander Bolshunov vid fredagens klassiska sprinttävling i nord-finska Olos.
Bolshunov är ju ryssen som dominerade världscupfinalen i Falun och som var den som yppade sig mest mot Johannes Høsflot Klæbo förra säsongen.

 

Les mer
20170129, DYRHAUG, Niklas finish 004 (kopia)

Ny skada för Niklas Dyrhaug

Missar premiären både i Norge och i världscupen:

Norska landslagsåkaren Niklas Dyrhaug har åter igen skadeproblem och kommer inte till start i den norska premiären i Beitostölen nästa helg.
Vill det sig illa så kan han vara borta till efter jul.

 

Les mer
20171202, AUDIENCE ÖSTERSUND 002 (kopia)

Ingen världscup i Östersund säsongen 2020-2021

Östersund får inte någon världscup i skidskytte säsongen 2020-2021, det har det internationella skidskytteförbundet IBU beslutat när man nu gjort klart världscup och IBU-kalendern till och med 2022.
Säsongen 2021-2022 är dock världscuppremiären tillbaka i Östersund som ju arrangerar VM i skidskytte nu i 2019.

 

Les mer
20181108, inför Bruksvallsloppet (kopia)

Svårt - men Bruksvallarna kör tävling

Med en vecka kvar till den TV-sända Sverigepremiären och världscupsuttagningen riktas blickarna mot den snösäkra dalgången i västra Härjedalen.
- Vi har inte haft vädergudarna på vår sida, men vi kommer att leverera förstklassiga tävlingar som alltid, säger tävlingsledare för Bruksvallsloppet, Mikaela Sundbaum.

 

Les mer
20171115, GRIP, Rikard 009 (kopia)

Landslaget tillbaka till Bruksvallarna

Med knappt två veckor kvar till den nationella tävlingspremiären åker längdlandslaget idag till Bruksvallarna på säsongens sista träningsläger.
– Alla månader, dagar och timmar av förberedelser är gjorda och nu ska vi försöka förvalta det fina jobb som åkare och ledare har gjort under försäsongen, säger landslagschef Rikard Grip.

Les mer
KEKs-kronika

Bjørgen’s exit ger Sverige möjligheter

Krönika:

Damstafett har varit den mest givna guldmedaljen i alla 2000-talets mästerskap.
Förutom vid OS i Sochi då Norge vallade bort sig och Sverige vann.
9 gånger har Marit Bjørgen avslutat – nu blir plötsligt damernas 4x5 km en högintressant distans med flera segerkandidater.

 

Les mer
Tønseth på toppen (kopia)

Löpning eller skidor för Didrik Tönseth?

Vill springa terräng-EM, får inte för landslagstränaren:

Som vi tidigare berättat blev Didrik Tönseth norsk mästare i terränglöpning i höstas.
Nu är han uttagen till EM, men det krockar med den norska premiären i Beitostölen.
Hoppar han över den säger landslagstränaren Eirik Myhr Nossum att han kan riskera att missa VM i Seefeld.
Det blir bråk i Norge.

 

Les mer
20180322, DAHLQVIST, Maja 002 (kopia)

Här är vinterns svenska cuptävlingar

Dags för vinterns Volkswagen och Scandic Cup, inbjudningarna är klara.  Här hittar du också tävlingsprogrammet både för seniorernas Volkswagen Cup och juniorernas Scandic Cup.
Seniorerna startar i Idre 24-25 november, medan den första juniorcupen går i Boden 8-9 december.

 

Les mer
20171202, SCHOMMER, Paul 003 (kopia)

USA:s världscuplag i skidskytte klart

USA har redan tagit ut sitt lag till världscuppremiären i skidskytte, som i år går i Pokljuka i Slovenien och inte i Östersund. Orsaken till det är att Östersund arrangerar VM i vinter och inte har någon världscup den kommande säsongen.
För USA:s del var det rullskidstävlingarna i Soldier Hollow, Utah som gav grunnlaget för uttagningen.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Linn gav längd en Superdimension

Krönika:

När jag ser Linn Svahn, 18 år, uppträda i Östersunds Supersprint slår det mig vad extremt snabbt hon rör sig, och med vilken fantastisk teknik hon utklassar våra landslagsåkare.
Det var coolt att se, en dimension extra av det jag hade förväntat mig att få serverat i SVT-sportens direktsändning.
Nu vill jag ha mer Supersprint i tävlingsprogrammen.

 

Les mer
20181105, Öppet spår (kopia)

Ny startordning i Öppet Spår i vinter

När det under Vasaloppets vintervecka 2019 är dags för den 39:e upplagan av Öppet Spår blir det med en ny startprocedur; gruppstarter var tionde minut baserade på ett så kallat självseedningssystem där deltagaren vid anmälan själv anger sin förväntade åktid och blir därefter placerade i startled. Syftet är att få ett bättre flöde i loppet och minska köerna före start.

 

Les mer
20181103, POROMAA William 001 (kopia)

Lönsam helg för William Poromaa

Det blev en bra helg för U-landslagsåkaren William Poromaa från Åsarna IK när han i helgen besökte Intersports skidmässa i samband med VW Supersprint hos Berners i Östersund.
William åkte nämligen hem med ganska många tusenlappar extra sedan han fått tre olika utmärkelser då Jämtland-Härjedalens skidförbund delade ut sina stipendier.

 

Les mer
20181104, GRATE Marcus 001\\\' (kopia)

Marcus diskades – men det var fel

Marcus Grate plockades bort innan start i finalen i supersprinten i Östersund.
Orsak: En tjuvstart.
Men Marcus protesterade och nu har juryn medgett att det inte var någon tjuvstart. Han blir dock fyra i tävlingen och missade finalen.

 

Les mer
20181104, JENSEN Ludde 001 (kopia)

”Ludde” vann – med 2 futtiga hundradelar

Ludvig ”Ludde” Jensen var inte i närheten av sitt eget världsrekord på 100 meter supersprint utanför Berners i Östersund.
Men han vann åter igen VW Supersprint trots en skadad axel.
Fast det höll hårt – Karl-Johan Dyvik blev slagen två futtiga hundradelar i finalen!

 

Les mer
20181104, SVAHN Linn 001

Junioren Linn slog alla i supersprinten

Visst fanns favoriterna Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och världsrekordhållaren Marte Nordlunde med i VW Supersprint-finalen i Östersund.
Men det gjorde också 18-åriga Linn Svahn från IFK Umeå som efter utklassningsseger i prologen gick hela vägen och vann finalen.
Hon fick 20.000 kronor för bedriften.

 

Les mer